Юбилейни медали за двама ветерани от община „Родопи”, воювали във Втората Световна война

Кметът Павел Михайлов връчи на ветераните поздравителен адрес от името на Община „Родопи”

Двама ветерани от община „Родопи”, участници във Втората световна война получиха медали и грамоти  по случай 75 години от края на войната. Храбрите бойци Петко Шопов от село Брестник и Радослав Костов, жител на село Брестовица бяха поздравени лично от кмета на общината Павел Михайлов и кметовете на двете населени места.

Възрастните мъже получават отличието, заедно с грамота от Министерството на отбраната. Кметът Павел Михайлов връчи на ветераните поздравителен адрес от името на Община „Родопи”.

Със сълзи в очите посрещна наградата 96-годишният дядо Петко.

Днес той е най-възрастният брестничанин. Потомък на един от най-големите родове в селото. Воювал на територията на Сърбия, помни всеки ден на фронта и единственото, за което мечтаел е да се прибере жив и здрав при семейството си.

В момента за него се грижат в Дома за стари хора в село Брестник. Собтвениците на заведението бяха подготвили истински празник за ветерана. Да го поздрави беше дошла неговата внучка, а специално за него ансамбъл „Еподай” изпълни едни от най-хубавите родопски песни.

„Дядо Петко, ти си  истински боец, който е отдал сили и младост във войната за свободата на нашата Родина. Сражавал си се по бойните полета с името на България и в името на идните поколения”, с  уважение и поклон се обърна към него кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.

В двора на къщата си посрещна кмета  98-годишният Радослав Костов.

Лекар по професия, възрастният мъж живее от десет години в село Брестовица и до днес не спира да помага на съседите си със съвети за илачи на различни болежки. Спомените си от войната разказал в тетрадка, която чака да бъде разпечатана.

„Да знаят младите какво беше тогава и да помнят, защото се борихме за идеал”, сподели д-р Костов и заръча на кмета да бъде добър с хората и да ги уважава, независимо от политическите пристрастия.

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов  се раздели с него с обещанието, че ще му гостува отново на 100-годишния юбилей.

 

Подобни статии

Top