Ютия-петле и яйцеразбивачка от XX век показват в Асеновград (СНИМКИ)

Изложбата „Техниката у дома през първата половина на XX век”

се открива в Историческия музей на Асеновград. Експозицията представя предмети от богатата колекция  „Битова техника“ на Национален политехнически музей.

„Изложбата ни връща в първите десетилетия на XX век. Годината е 1920-1930. Тогава домашната ютия, сешоарът, прахосмукачката, кафемашината и мъжкият комплект за бръснене са били доста по-различни”, разказа Любов Филипова, главен уредник в отдел „Фондове” на НПТМ.

„Уредите са били част от градския начин на живот по време  на навлизането на електричеството в жилищата и на идеята за функционално обитаване на дома”,  каза Любов Филипова.

„Посетителите ще могат да се запознаят с разнообразни кухненски уреди, приспособления за поддържане на добър външен вид, а така също и с техниката, която е служела за организиране на домашни забави.“

Мобилната изложба показва 62 уреда. Сред тях са машина  за печене на пуканки, дървена каца за сладолед, яйцеразбивачка и пералня за ръчно пране. Гостите на изложбата  ще видят  още  тенджера под налягане, която тежи близо 10 килограма и ютия-петле.

1 2

Подобни статии

Top