За 12 дни и 307 000 лева вдигат лабораторията за изследване на коронавирус в Пловдив

Средствата се търсят, има наплив от желаещи да дарят

На общо около 307 000 лева е изчислена стойността на лабораторията за изследване на коронавирус в Пловдив, която трябва да се разкрие към УМБАЛ „Св. Георги“ с логистичната подкрепа на Медицинския университет. Това стана ясно от току-що приключилата пресконференция на Областния кризисен щаб, предаде репортер на DCnews.bg. Идеята е тя да се позиционира в нова сграда, строителството на която по план ще около 12 дни; както и да се поръча най-модерната и оптимално полезна за целта техника.

„Ще изберем най-добрите оферти, когато това бъде направено, всички документи ще бъдат на разположение, за да бъдат проверени“, заяви управителят на Университетската болница професор Карен Дажмбазов. Той поясни, че ще се залага на изследването на колкото е възможно по-голям брой проби, режимът на работа ще е двусменен, макар че се обмисля и за 24-часов такъв.

„Не мога да обещая, че ще може да се изследват абсолютно всички. Но ако имаме достатъчен капацитет, ще успеем да дадем на жителите на Пловдив и областта възможност по-бързо да стигнат до желания резултат. На този етап много хора се обаждат със желание да даряват средства и това ни даде огромната надежда да реализираме това начинание, чувстваме че имаме подкрепата, благодаря им“, сподели още той. Областният управител Дани Каназирева пък се обърна директно към общините в рамките на Пловдивска област: „Нека веднъж по време на извънредна ситуация да бъдем единни. Тази лаборатория ще обслужва цялата Област. Предстоят сесии на Общинските съвети, нека всяка една от тях да вземе решение да дари средства за лабораторията. Ще стане ясно кои общини ще се включат и кои не. Но аз съм спокойна, не е спрял телефонът, обаждат се хора, бизнесмени, дори политически сили с желание да помогнат. Моят апел е да се обединим“.

На въпроса – защо тези средства не бъдат поискани от държавата, то тя подчерта, че парите от централната власт се отпускат с предимство за защитни материали, както и за закупуването на така нужните и животоспасяващи респиратори.

 

 

Top