За 141 път Шипка е спасена! Отбелязваме годишнина от епопеята на историческия връх (СНИМКИ)

Честванията  започнаха с туристически поход до върха, в който се включи и президентът Румен Радев

Тържествено отбелязваме  141-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г.  Празникът на връх Шипка е в присъствието на държавния глава Румен Радев.

Честванията  започнаха с туристически поход до върха. И тази година   хиляди граждани от цялата страна изкачиха всички 894 стъпала до историческия връх.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, след което беше отслужена заупокойна молитва.

В словото си ген. Румен Радев каза: “ И днес хиляди сънародници от четирите краища на страната отново сте тук, за да покажете как от кървавия мъх разцъфтя най-голямата победа за България. На Шипка всички вие преподавате урок по история. През последните десетилетия беше сторено не малко, за да се изтрие и пренапише историята в услугата на политическите шарлатани в най-ново време. Тук отново сте хиляди и както Вазов казва „със вашето присъствие вие строшавате на клеветата зъба.“ Залогът за нашата почит към истината и историята е нашето достойнство.“ 

След  словото си президентът положи венец пред Паметника на свободата.

Част от тържествата беше и възстановката на шипченските боеве.

В 20.45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 141-та годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.

Епичните боеве през август 1877 г. се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21-ви до 23-ти между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават шест табора подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17.00 часа настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника – на повече от 8200 души.

Top