За безоопасна среда в Асеновград: Изграждат нови пешеходни пътеки в центъра

30 пешеходни пътеки пред училищата в община Асеновград ще бъдат пребоядисани и освежени до началото на учебната година

Четири нови пешеходни пътеки ще бъдат изградени в централната част на Асеновград. Те ще бъдат направени след множество сигнали и протестни подписки на граждани, които настояват  за  достъпен и безопасен маршрут  в центъра на града.

До седмица маркировка за пешеходци ще има в зоната около хотел „Асеновец” . Там хаосът с пресичането е от години и по чудо няма пътен инцидент с пешеходец.

Опасното кръстовище, което се образува  между моста в центъра на града и улица „Речна”  ще бъде обезопасено с две пешеходни пътеки.

„Ще създадем пространство, което ще осигури предимство и безопасност на пресичащите пешеходци”, обясни ресорният заместник-кмет Димчо Темелков.

Невралгичната точка в центъра на града допълнително ще бъде обезопасена и с антипаркинг колчета, които ще ограничат спирането на автомобили и  ще предотвратят инциденти с минувачи.

Ще бъде възстановена и „зебрата” на кръстовището между улиците „Цар Иван Асен II” и “Арда”.

Проектът вече е представен за съгласуване в КАТ-Пловдив и Агенция „Пътна инфраструктура”.

Пешеходната пътека беше премахната след ремонтите по водния цикъл на Асеновград. Кръстовището се превърна в едно от най-опасните в града, тъй като колите се движат с висока скорост по гладката настилка, а потокът от минувачи в зоната е изключително натоварен.

Обезопасена с пешеходна маркировка ще бъде и рисковата зона между улиците „Речна” и „Никола Вапцаров”. Вече няколко месеца  хората в района настояват  там да бъдат взети мерки за ограничаване на скоростта на автомобилите, тъй като опасността от инцидент с деца или възрастни хора е голяма.

След ремонтите по водния цикъл улиците „Речна “ и „Никола Вапцаров“  са новоасфалтирани, а в зоната на опасното кръстовище има два големи парка и училище.

30 пешеходни пътеки пред училищата в община Асеновград ще бъдат пребоядисани и освежени до началото на учебната година. Обновяването на маркировката  в селата вече приключи. Ще бъдат актуализирани и пътните знаци пред учебните заведения в града и населените места от общината.

 

Top