„За буквите между Пловдив и Матера“ от тази вечер в НБ „Иван Вазов“

Фотоизложбата „За буквите между Пловдив и Матера“ ще представена в  НБ „Иван Вазов“ – Пловдив .

Откриването е тази вечер от  18.30 ч. във фоайето на първи етаж .

Според авторите й: Галя Йотова – фотограф, Сава Стоименов – скулптор и Светла Петкова – куратор, тя е история, която ги събира и чрез кирилицата свързва двете европейски столици на културата през 2019 г.

Началото на идеята е вдъхновена името на първия български печатар Яков Крайков. Около 1564 г. той става собственик на известната печатница на фамилия Вукович във Венеция.

През 1566 г. излиза и първата му книга „Часослов“ – богато илюстрована с гравюри старопечатна книга на кирилски шрифт. Два от малко запазените екземпляри днес се съхраняват в НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

На 11 май 2019 г. пътят на изложбата тръгва от Матера, за да стигне до  Пловдив до 24 май. Всички снимки и истории са събрани от авторите в специално създадена книга-албум.

В изложбата, представена в библиотеката, са показани част от фотографиите, направени в Матера и Пловдив – в памет на името и делото на Яков Крайков, в прослава на кирилицата.

„За буквите между Пловдив и Матера“ е част от програмата Европейска столица на културата и е подкрепена от Фондация „Пловдив 2019“ ,  реализира се със съдействието на Фондация „Матера 2019“ и е с любезното домакинство на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Подобни статии

Top