За ЧНГ: Тест за антитела на промоция

Изследваме се на изгодни цени, кръвната картина върви с маркери за инфекция

Промоции на тестове за антитела, кръвни изследвания и маркери, показващи различни заболявания пускат лаборатории преди ЧНГ е показала проверка на колегите от здравното приложение на Телеграф. Отстъпките са между 3 и 8 лева до края на декември. Една от най-често посещаваните лаборатории у нас е обявила изгодна оферта за преболедувалите от коронавирус. Наличието на антитела след изкарването на инфекцията, е определящо за повторното заразяване. Най-сигурно те се определят с кръвно изследване. По принцип то струва между 25 и 27 лева в зависимост от това къде го правите. До края на декември една от лабораториите го пуска за 19 лв.

Полезно

Според специалистите изследване на IgM/IgG антитела срещу SARS-CоV-2 е полезно при определянето на скорошна или прекарана инфекция с вируса. IgM антителата се образуват средно 7-10 дни след инфектирането, докато за образуването на IgG антителата са необходими най-малко 3 седмици. Положителният резултат не означава непременно текуща инфекция, но представлява имунна реакция на организма след заразяването, обясняват експертите. Положителен резултат за IgM или IgM/IgG предполагат протичащо в момента заболяване, докато IgG положителен резултат предполага предишна или латентна инфекция. Могат да се направят и двата теста с едно вземане на кръв, като цената е с 5 лв. повече.

Маркер

Имащите положително PCR изследване обаче и вече оздравели хора, няма нужда да плащат и за IgM. Тези, които вече са преборили коронавируса е добре да си направят и пълна кръвна картина. ПКК показва дали има разместване в показателите за хемоглобин, левкоцити, тромбоцити и т.н. Лекари успокояват, че е нормално някои от тях да са променени и за по-дълго време и съветват винаги резултатите да се разчитат от специалист. Обикновено в лабораториите ПКК се плаща отделно, като всеки един маркер извън нея си има отделна цена. Сега, можем да се възползваме от пакети, като така изследванията ни излизат по евтино. И много важно – всичките показатели отново се правят с едно вземане на кръв, както антителата, така и пълната кръвна картина. Личните лекари имат право да издават направления за такива изследвания особено на пациенти със съмнение за коронавирус. Талоните обаче са с лимит и в края на годината повечето джипита вече са го изчерпали.

Стойности

В лабораториите до края на декември ПКК, СУЕ и С-реактивен протеин излизат 9 лева, като старата цена е била 17 лв. СУЕ или скорост на утаяване на еритроцититее, е кръвен тест, който може да бъде белег за наличие на възпалителен процес в тялото. Утайката е един от показателите, които е добре да изследваме. Нормалната й стойност в организма е до 25, но при затихваща инфекция не е тревожно, ако е малко по-високо. С-реактивният протеин (CRP) представлява белтък, който се произвежда в увеличени количества от черния дроб в отговор на възпаление. Високото ниво на CRP в кръвта е маркер на възпалението, което може да бъде причинено от голямо разнообразие от състояния – от инфекции до рак. Високите нива на С-реактивен протеин също могат да показват, че има възпаление в артериите на сърцето, което може да означава по-висок риск от инфаркт. Въпреки това, изследването на С-реактивен протеин е изключително неспецифичен тест и нивата могат да бъдат повишени при всяко възпалително състояние.

По-евтино проверяваме дали сме алгерчични към антибиотици

Супер изгодно в момента излиза теста за алергени към антибиотици. Срещу 80 лева вместо 130 можем да проверим реакцията на организма си на Penicillin G, Penicillin V, Ampicillin, Amoxycillin, Sulfamethoxazol, Cephalosporin, Ofloxacin, Cefaclor, Tetracyclin, Erythromycin. Ключов при заразата от коронавирус е и недостига на важни витамини, най-вече Витамин D. Ако решим да изследваме TSH + Витамин D + Калций до края на декември ще платим 18 лв, вместо 35. ПКК, в комбинация с CRP, гърлен и носен секрет излиза 25 лева, а не 34 лв. Кръвната картина, може да върви и в пакет с проверка на Селен и Цинк . Тази комбинация ще ни струва 32 лева до Нова година, а не както до сега – 45.

PCR у дома за 30 лв., aко имаме направление

Провеждането на безплатни PCR тестове с направления от личните лекари вече е възможно и в Пазарджик, съобщава Марица. От вчера една от лабораториите възобнови домашните посещения за вземане на проби, като даде алтернативен вариант на доскоро само платената услуга от 110 лв. Сега, ако имате направление ще платите на лабораторията единствено за посещението в дома ви, което е тарифирано с 30 лв. Останалата сума на услугата се поема от Здравната каса.

От миналата седмица личните лекари в цялата страна могат да издават направления за PCR тестове, включително и електронни. Както вече писахме обаче, на места има проблем, тъй като някои лаборатории не са синхронизирали софтуерите си и отказват на пациенти с е-талони.

Източник: Минитор

Подобни статии

Top