За две торби сирене и 1000 лева експерт от БАБХ попадна в ареста

Главен експерт от Областна агенция по безопасност на храните в Пловдив беше задържан за подкуп от 1000 лева и две торби с млечни продукти.

Служителят в пловдивската структура на БАБХ поискал рушвет от мандрав село край Първомай, за да не констатира административно нарушение.  Той рекетирал двама души, които са съдружници в общо производство на екологични млечни продукти – единият е земеделски стопанин, а другият – бизнесмен, собственик на мандрата.

Според зам.-окръжния прокурор на Пловдив Галин Гаврилов, служителят на Агенцията по храните установил, че производителите са допуснали нарушения при транспорта на животни. Той им предложил да му дадат 1000 лв., за да си затвори очите пред извършеното от тях нарушение. Единият от двамата съдружници обаче се оплакал в полицията и подал жалба в прокуратурата.

Вчера бизнесменът се е срещнал с експерта от БАБХ, като подкупът е бил поискан и получен.

По време на разследването са използвани СРС-та, а експертът е получил подкупа в района на Първомай, съобщи още прокурор Гаврилов.

Инспекторът е арестуван за 24 часа. При задържането му, в лекия му автомобил били открити парите и торбите с продукция.

Очаква се днес прокуратурата да му повдигне обвинение и да му бъде удължена мярката за неотклонение на 72-часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Предстои да бъде внесено и искане в съда за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Задържаният работи като експерт „Ветеринарна медицина“ в сектор „Здравеопазване“ в ОД на БАБХ в Пловдив от 2014 година и е на възраст около 47 години. Престъплението, в което е обвинен (по чл. 302 от НК) предвижда от 3 до 10 години затвор и до 20 хил. лева глоба.

Става дума за „държавен рекет“

„Това е т.нар. държавен рекет, извършен от държавен служител“, посочи на пресконференция днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. „Дори сумите да са малки, колко земеделски производители в областта са изнудвани по този начин?“ – запита риторично той. И добави, че в момента се търсят подобни случаи в цялата област.

„Очакваме в рамките на 24 до 72 часа да получим сигнали и за други подобни случаи“, добави Попов.

Подобни статии

Top