За година в Пловдив: 305 са издадените строителни разрешения, 262 – откритите площадки

Зам.-кметът по устройство на територията и общинска собственост арх. Невена Балчева отчете една година работа

305 са разгледаните, съгласувани и одобрени от Община Пловдив инвестиционни проекти, 305 са и издадените разрешения за строеж. И още – 262 са откритите площадки, а 118 са издадените удостоверения за въвеждане в експлоатация. Цифрите са от отчета на арх. Невена Балчева, зам.-кмет по устройство на територията и общинска собственост, която днес представи обема от работа, свършен за изминалата първа година от новия управленски мандат, предава репортер на DCnews.bg. 

Дирекция „Устройство на територията“ е важна структура, осъществяваща политиката на Общината в това направление, подчерта тя.

Акцент в работата тази година е изменението на Общия устройствен план на Пловдив, представен на пловдивската общественост за поредица обсъждания, в рамките на които над 240 граждани са получили отговори на въпроси и разяснения по проекта.

Проектът за ОУП е един вид обществен договор, затова в обществото трябва да има съгласие за него, категорична бе арх. Балчева.

Що се отнася до общинската собственост, то за периода от една година са издадени 441 акта за публична и частна общинска собственост, изброи зам.-кметът. По думите й основните свободни терени общинска  собственост са съсредоточени в район „Тракия“, „Южен“, както и в квартали като „Смирненски“ и „Гагарин“. В останалата част на града общинската собственост е предимно площади и улици.

Дирекцията продължава работата си по отчуждаване на имоти за осъществяване на важни за града проекти като Пробива под Централна гара, втори етап а проекта за бул. „Северен“, разширението на бул. „Васил Априлов“, ул. „Царевец“, бул. „Александър Стамболийски“ и прочие.

През годината Общината спечели битката и влезе във владение на пазара на ул. „Младежка“, отчете още арх. Балчева. Очаква се скоро там да се реализира проект, който ще промени и визията, и функцията на пазара.

Друг акцент е отдаването на стадион „Тодор Диев“ на концесия за 35 години, инвестицията там е за над 4 200 000 лева; учредено бе безвъзмездно право за строеж на ПФК „Локомотив“ за срок от 30 години. Безспорна победа за Общината е и спечеленото в началото на февруари 2020 година дело срещу клуб „Векта“, отчете ресорният кмет.

Като цяло: за периода ноември 2019 – ноември 2020 година са събрани приходи от жилищни наеми в размер на 1 422 208 лева, 730 000 лева – от нежилищни имоти, което прави общо 2 153 000 лева. Събраните приходи от дейността на дирекция „Устройство на територията“ пък са 717 674 лева; подготвени за продажба на правоимащи са 19 общински жилища, очакваните от тях приходи са 1 097 697 лева.

Подобни статии

Top