За осъвременяване на родилните практики у нас настояват от Мрежа за родилна грижа

Ето защо циститът се среща толкова често при бременните

Държавата трябва да осигури  финансиране за специализирана програма за продължаващо обучение на акушерки и акушер-гинеколози

За нови стандарти в родилната помощ и грижата за майките и бебетата настояват от Мрежа за съвременна родилна грижа. Повод за исканията им са двата трагични случая на починали при раждането на децата им млади и здрави жени. От сдружението  настояват за поредица от мерки, които да повишат качеството на грижите за раждащите жени и техните бебета в българските лечебни заведения. 

По отношение на майчината смъртност България поддържа съизмерими със средните за Европа нива, като през 2017г. по данни на НСИ по причини свързани с бременността и раждането са починали 5 жени при раждането на 64 359 бебета.

Отчитайки лошите условия на труд, които българската здравна система създава за всички медицински специалисти; осъзнавайки голямата отговорност и хуманния дълг, който повечето от тях неотлъчно следват в грижите си за бременните и раждащи жени; алармирайки, че практиката в българските родилни зали неприемливо често се разминава с утвърдените от международни гайдлайни добри практики, декларирайки своята готовност да дискутираме всеки научно или човешки обоснован аргумент от Мрежа за съвременна родилна грижа настояват Министерството на здравеопазването и парламентарната комисия по Здравеопазване да станат гарант за изработването на акушерски стандарт, съобразен с последните препоръки на международните професионални организации и съвременната акушерска наука.

Освен това те искат да се регламентират правомощията и финансирането от здравноосигурителната система

на акушерките за осигуряване на самостоятелна продължаваща грижа, включваща проследяване на бременност, раждане и следродилни консултации за здравите жени с неусложнена бременност и вагиналните, неусложнени раждания.

1 2

Top