За първи път гимназия в Асеновград с маломерна паралелка

Тази година на 17 септември няма да отвори врати и Центърът  за специална образователна подкрепа „Свети Архангел Михаил“

Професионалната гимназия по хранително –вкусови технологии „Св. Димитрий Солунски”  в Асеновград за първи път  тази година ще има паралелка с по-малко ученици от стандарта заради демографската криза.

Гимназията е едно от петте училища в общината, в които тази година ще има маломерни паралелки.  Това са  още  ОУ „Отец Паисий“ в с. Мулдава, ОУ „Климент Охридски“ в село Златовръх, ОУ „П. Волов“ в Долни Воден, OУ „Отец Паисий“ в село Тополово.

Общият брой на маломерните паралелки е 17. При необходим брой от минимум 16 ученика за класовете от 1-ви до 4-ти в посочените основни училища има записани не повече от 10 деца. Минимумът от 5-ти до 8-ми клас от 18 ученика не може също да бъде достигнат с близо 5-6 деца в клас.

Всяко училище ще осигури обучението в маломерните паралелки като за тях бъдат осигурени  допълнителни средства

от бюджета на общината, посочи заместник-кметът по хуманитарните дейности инж. Мария Вълканова.

Тази година на 17 септември няма да отвори врати и Центърът  за специална образователна подкрепа „Свети Архангел Михаил“ в Асеновград. Само преди седмица общината е уведомена официално, че бившето Помощно училище се закрива. Мотивите на държавата са, че децата, които се обучават в него са малко, а условията не отговорят на съвременните архитектурни изисквания.

Към момента децата и младежите, които се обучават там, са осем.

До края на септември ще продължи и обходът на децата и младежите, които потенциално трябва да бъдат в клас.

От вчера на лов за необхванати ученици преди началото на учебната годината плъзнаха учители, представители на социалните служби и органите на реда. Рисковите деца тази година в общината  са 86.

Подобни статии

Top