За първи път глух тенисист спечели мач в турнир от АТП

Кореецът Ли Док Хи се наложи над Хенри Лааксонен на Уинстън Салем, Анди Мъри отпадна в първия кръг

Ли Док Хи стана първият глух тенисист, който спечели мач от основна схема на турнир от АТР, след като кореецът се наложи над Хенри Лааксонен със 7:6 (4), 6:1 в първия кръг в Уинстън Салем.

21-годишният кореец реализира 9 аса, за да постигне първата си победа в основна схема под дъжда, като срещата най-напред се забави със старта си, а след това и беше прекъсната веднъж.

За Ли е установено, че не може да чува, когато е на две години. Семейството живеело близо до жп-линия, но Ли по никакъв начин не реагирал на преминаващите влакове край дома им. И на корта за него има трудности- не може да чува сигналите на съдиите или маркирането на рефера на стола, като разчита на сигнали и жестове за информация какви са решенията им.

„Хората се забавляваха с моя дефект. Казваха ми, че не трябва да играя. Разбира се, че е много трудно да се адаптираш, но благодарение на семейството и приятелите ми, стигнах до тук. Исках да покажа на света, че мога да се справя. Моето послание е към хората с увреден слух, че не бива да се обезсърчават и да се отказват от мечтите си“, заяви Ли Док Хи след победата.

Следващият му съперник е Хубер Хуркач от Полша във 2-ия кръг, като срещата ще се играе в ранните часове на сряда.

В първия кръг на турнира отпадна и британската звезда Анди Мъри, който отстъпи на Тенис Сандгрен (САЩ) със 6:7 (8:10), 5:7 за два часа и 11 минути.

В първия сет всеки от състезателите си вземаше подаването, като в тайбрека Мъри поведе с 3:1, след това и с 8:7, но не успя да удържи и отстъпи. Във втория сет бяха реализирани общо пет пробива, като решителен се оказа този в 11-ия гейм. Мъри тъкмо беше взел подаването на съперника и изравнил до 5:5. Но в следващото разиграване направи две непредизвикани грешки и даде мача на Сандгрен, който във втория кръг ще играе с номер 2 в схемата Денис Шаповалов (Канада).

Подобни статии

Top