За първи път от 10 години МБАЛ „Свети Мина“ е на печалба

47 000 лв. е реалната печалба на общинското лечебно заведение

За първи път от 10 години МБАЛ „Свети Мина“ е на реална печалба с 47 000 лева. Това показват счетоводните разчети на лечебното заведение за първите шест месеца на годината, съобщават от пресцентъра на община Пловдив.

Положителните резултати са следствие на поредицата от оздравителни мерки, предприети от и.д. директор проф. д-р Петър Петров, който пое управлението на общинската болница в края на март тази година. Една от първите стъпки бе да преструктурира клиничните направления, като ориентира болницата към такива, в които има опит и силни специалисти – акушеро-гинекологията, кардиологията, педиатрията, ревматологията и хирургията. Това е увеличило броя пациентите, които предпочитат да се лекуват в МБАЛ „Свети Мина“.

„Стабилизирането на бившата Първа градска болница е един от въпросите, по които аз и екипът ми работим усилено. Многократно съм заявявал, че общинското здравеопазване не бива да отстъпва по нищо на частните и държавни болници и мисля, че започваме да го доказваме“, коментира добрите резултати кметът Здравко Димитров.

Болницата разполага с екип от 220 медицински работници и благодарение на техния професионализъм и работа, успоредно с ежедневните си задължения, те успяха да оборудват отделение за болни от COVD-19 пациенти само за два дни.

Болницата дори върна в общинския бюджет 30 000 лв.

„Работим постоянно за привличане на нови колеги. Освен крайно недостатъчните навсякъде в момента инфекционисти, „Св. Мина“ търси да назначи още лекари и медицински сестри в областта на АГ, вътрешни болести, ендокринология, нефрология, педиатрия, като гарантира добро заплащане. В момента се водят и преговори с проф. Александър Чирков, признат за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации“, коментира проф. Петров.

Болницата полага грижи за всички желаещи пациенти, въпреки че лечението им излиза извън разрешения й лимит от 311 000 лв. от Здравната каса и остава като неин допълнителен разход. В тази връзка директор дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов е предприел действия за увеличаване на лимитите по клинични пътеки от НЗОК до 450 000 лв., какъвто обем реално МБАЛ „Свети Мина“ оползотворява ежемесечно.

През изминалата седмица лечебното заведение върна по сметките на Община Пловдив спестените от предоговарянето на условията на дълга му 30 000 лв.

Подобни статии

Top