За първи път ръст в износа към Канада (СНИМКИ)

286 български фирми изнасят продукция за Канада

Канадският посланик за България, Румъния и Молдова Кевин Хамилтън присъства днес на първата по рода си регионална кръгла маса „Канада – България: СЕТА – Икономическо партньорство за повече бизнес възможности“, която се проведе в Дома на културата Борис Христов.

Форумът бе открит от кмета Иван Тотев, а освен посланика, в него участваха също зам.-кметът Стефан Стоянов, търговският аташе на Канада Брадуин Ниблок, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, икономисти и представители на различни български индустрии.

“Целта на форума е не просто да представи новите облекчения за износ на произведени в Европа стоки в Канада, но и да окуражи предприемачите от България да потърсят нови пазари зад океана като им даде конкретна и полезна информация”, посочи  представителят на организаторите Алекс Нестор, вице-президент на Канадско-българската бизнес мрежа.

Кметът Тотев пък заяви, че Пловдив е градът с най-висок ръст на навлизане на високотехнологичния бизнес за последните години.

86% от малките фирми у нас могат да се възползват от СЕТА

Търговско-икономическото споразумение /СЕТА/ между Канада и ЕС дава огромен потенциал за малките и средни фирми в България да навлязат на пазара зад Атлантическия океан, категоричен беше Н.Пр. Кевин Хамилтън. Според него 86% от малките фирми у нас могат да се възползват от СЕТА.

Според шефа на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев преимуществата на България за бизнеса са данък за физически и юридически лица, икономически ръст и предвидимост.

В момента 286 български фирми изнасят продукция за Канада. За първите 9 месеца на годината имаме за сериозен ръст на износа към североамериканската държава, като той е 52.4 млн. евро, спрямо 50.4 милиона внос.

1 2

Подобни статии

Top