За първи път Седмицата на корейското кино гостува в Пловдив с безплатни прожекции

Пловдив ще бъде домакин на Седмицата на корейското кино 2018.

Инициативата на Културния отдел на Посолството на Република Корея в София се провежда за 8-ма поредна година, но за първи път прожекции, освен традиционно в София, ще има и в Пловдив – Европейска столица на културата 2019 .

Седмицата на корейското кино 2018 цели да популяризира корейската култура по света. Трите филма, които са селектирани за прожекциите в Пловдив са брилянтни образци на съвременното корейско кино. Подбрани са една историческа екшън драма, една комедия и разбира се пълнометражна анимация за децата.

И трите прожекции са в Lucky Дом на киното са с вход СВОБОДЕН.

Във фоайето на Лъки Дом на киното ще бъде експонирана и фотоизложба на забележителности и туристически атракции от Република Корея.

Вижте графика и анонсите за филмите!

На 9 ноември, петък, от 18.30 часа в Лъки Дом на киното ще бъде представен филма „Време за борба“

(2014, 135 мин., историческа екшън драма)

Реж. Юн Чонби, музика Енио Мориконе

Във феодален Чосон са настъпили мрачни времена. Страната е раздирана от природни бедствия, лоша реколта, корупция, престъпност, нищета. Обладана от доволство и цинизъм, аристокрацията сякаш живее в паралелен свят, недосегаем от беди и нещастия. Отчаяна банда разбойници и крадци,  обединени под името „Кундо” ,  решава да изрази своята тотална непримиримост с цената на собствения си живот, който е нищожен в сравнение със стойността на каузата. В двора настава неистов страх от мощта и влиянието на организацията, предвождана от Долчи (син на месар) и подпомагана от Чо Йон – незаконен син на аристократ. Насилието е единственият инструмент на надеждата.

Филмът е абсолютен блокбастър в корейската класация и е пример за едно от най-добрите постижения на жанра. До голяма степен се движи в конвенцията на „кимчи уестърна”, съчетава занаятчийски традициите на класическото източно и западното кино, без да губи корейската идентичност на историческата драма. Носител е на няколко престижни азиатски и национални награди в различни категории. Силно драматичен, трагичен дори, със завладяваща визия на всички нива на киноезика, отлична актьорска игра и разпознаваема фонограма, хвърляща диалогичен мост и към музиката на Енио Мориконе.

1 2

Top