За първи път в България Фестивал на студентите-франкофони

Фестивалът продължава пет дни

Медицински университет – Пловдив от днес ще бъде домакин на забележително събитие, което се провежда за първи път в България – Фестивал на студентите-франкофони от Централна и Източна Европа. Фестивалът продължава до 5 юли.

Откриването ще бъде днес от 10:00 часа в Първа аудитория на Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив.

„След Клуж-Напока, Букурещ, Загреб и Ереван, Фестивалът на студентите – франкофони от Централна и Източна Европа тази година ще отпразнува в Пловдив осмото си издание с мотото „Да творим заедно“ в унисон с девиза „Заедно“ на Европейската столица на културата 2019. В него ще вземат участие близо 100 студенти от 16 държави. Под ръководството на признати творци, те ще работят в 5 ателиета – за танц, театър, музика, дигитална култура и градско изкуство, за да създадат спектакъл, който ще бъде представен на публиката в края на събитието“, съобщи заместник-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Мариана Мурджева.

Организаторите от Университетската агенция на франкофонията и техните партньори от Френския културен институт и Международната организация на франкофонията неслучайно са избрали Пловдив и неговия Медицински университет. Градът под тепетата и учебното заведение са носители на дългогодишни традиции от времето, когато най-изявените пловдивски общественици, лекари и преподаватели са били свързани професионално и емоционално с френския език и култура.

1 2

Подобни статии

Top