За трети път: Започна ремонт на ремонта на площада в центъра на Асеновград

Сменят плочките на централния площад „Акад.Николай Хайтов“ в Асеновград

Цялостно пренареждане и подмяна на част от площадната настилка в центъра на Асеновград започва днес. Компрометираният участък е около 600 квадратни метра и обхваща зоната от сградата на Общината до офисите на банките, разположени  в пешеходния район.

Това е трети ремонт на площада в центъра на Асеновград за по-малко от две години. Само няколко месеца, след като настилката в центъра на града беше изцяло подменена с нова заради проекта за Воден цикъл, плочките се повдигнаха и  разместиха.Поредният ремонт на площада започва отново, само две години след като  през лятото на 2018 -та година повече от месец центърът на Асеновград беше „изтърбушен“, а жителите на града бяха принудени да изтърпят неудобството на стелеща се пелена от прах и шум.

Причина за проблема с нарушената площадна настилка в центъра е това, че  е бил положен неподходящ материал. Плочките, които се премахват, не са предвидени да издържат натоварването на автомобили, навлизащи на главната улица.

Изпълнителят е получил задание от общината за възстановяване на настилка, която е за леко пешеходно движение, макар че общинските служители са били наясно с невъзможността да се преустанови преминаването на автомобили за зареждане на търговски обекти и банки.

„Спорът беше, че същата е компрометирана от това, че са допуснати да преминават леки и товарни автомобили по направените плочки на центъра. След дълги преговори фирмата достави плочки тип „бехатони“ за собствена сметка. Движението на превозни средства няма как да бъде напълно избегнато. Ограничихме свободното преминаване, но за зареждане на търговски обекти, инкасо автомобили и монтажни дейности е осигурен достъп. Те трябва по някакъв начин да обслужват съответния обект, което компрометира настилката. Не е решено и отводняването в централна градска част, поради което във фугите влиза вода. Когато плочките са малки функционират като обща конструкция и не позволяват големи деформации, тъй като усилието се преразпределя“, обясни ресорният заместник-кмет инж. Стоян Димитров.

Подобни статии

Top