За ваксинацията в Пловдив

Стрес тест за процеса в града под тепетата

Ръководството на РЗИ – Пловдив се извини на всички, които днес чакаха вкупом с часове да бъдат имунизирани с безплатните ваксини на фирамата „АстраЗенека“. Това заяви заместник – директора на РЗИ – Пловдив д-р Аргир Аргиров. Той обясни, че в организацията и поставянето на ваксините в четирите кабинета, определини затова са били анжгажирани всички лекари от РЗИ както и два мобилни екипа с лекер и сестра, които са поставяли ваксини в областа.

Това е максималния ни капацитет. Нямаме повече поресонал, но броя на персонала и кабинетите, а лошото време поддтикна желаещите ваксини да изчакват вътре в сградата, категоричен е д-р Аргиров. По думите му хората са имали възможност да не бъдат накуп пред кабинетите за имунизация, а на разстояние един от друг в по-широките фоайета в сградата на инспекцията, но не са го направили.

Д-р Аргиров припомни, че процедурата по поставянето на ваксина е бавна, защото след поставянето й, получилият я се оставя за наблюдение поне за 15- 20

Целта е да се види дали няма да развие алергична реакция към някоя от ссъставките. Това е и причина първоначално определените ориентировъчни часове съобщени на чакащите да не бъдат спазени, каза д-р Аргиров и категорично заяви: Ако някой от записаните за ваксинация точно на 19-ти февруари не може да бъде ваксиниран на същия ден, може да го направи и в следващите дни. Мястото му в списъците и дозата от ваксината, предназначена за него не се губят.

По предварителен план днес първа доза от ваксината трябваше да получат 400 души. Утре ще е стане ясно колко от тях са били имунизирани и колко са се отказали да чакат за това.

В съботния ден – 20 февруари, РЗИ Пловдив няма да работи, защото екепи от инспекцията ще очакват доставка на още флакони от ваксината. От понеделник – 22 февруари, те ще бъдат разпределени сред личните лекари в областта, болниците и ДКЦ- тата, в които на места има записани до 150 души. Това разпределение сред всички медици ще разреди значително броят на чакащите едновременно на едно място, както се случи днес в РЗИ. А целта е по най- бързия начин да бъдат 10 хиляди души в пловдивска област, заяви д-р Аргиров.

И припомни :

Досега такова струпване на хора в РЗИ не е имало никога, но нека хората си припомнят как по време на коледните и новогодишните празници хората търпеливо, безропотно и без страх от COVID – 19 изчакваха на дълги опашки пред големите хипермаркети.

Източник: Радио Пловдив

Top