Започва празникът на младото вино в Пловдив

По повод 10-годишния юбилей на фестивала „Дефиле на младото вино“, тази година събитието ще протече с кауза, свързана със стимулиране на развитието и образованието.

Тридневна винена фиеста започва от днес в Пловдив. Десетото юбилейно издание на винения фест  „Дефиле на младото вино“ ще събере 36 винопроизводители от цялата страна и над 10 майстори на традиционната местна кухня. По традиция празника се случва  в последния уикенд на месец ноември. Своята продукция те ще представят в неповторимата атмосфера на къщите  в Стария град.

„Дефиле на младото вино-2018” ще започне в 13 часа  за десети път с Дионисиево шествие от площада пред Общината. След кратка програма танцьорите и музикантите от ансамбъл „Тракия“ ще  поведат майсторите към Стария град, където ще се състои откриването на фестивала от официалните лица.

Символичният старт на консумацията на младо вино ще стане по традиция с отварянето на първата бъчва на миналогодишен носител на златното отличие. Официалните лица ще поведат ценителите на хубавото българско вино по къщите, приютили майсторите на виното. Дегустациите в трите дни ще са в:

петък– 14-18ч

събота– 11-18ч

неделя– 11-17ч.

На специална гала-вечер в събота ще бъдат отличени най-добрите млади вина. За първи път, по случай десетото издание на феста ще бъде връчен и плакет за почетен участник, подкрепил фестивала от първото му издание до момента.

Тази година форумът ще подкрепи изявени студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив. 5 % от приходите  ще бъдат инвестирани като стипендии в развитието и стимулирането на младите кадри от специалностите винопроизводство, кетъринг и туризъм.

 

 

Подобни статии

Top