Забелване на пениса на бебето – да или не?

Бебенцата от мъжки пол се раждат с т.нар вродена фимоза

– състояние, при което кожичката се слепва с главичката на пениса (перпуциум). Над 90% от децата от мъжки пол се раждат с тази физиологична фимоза, което не е нито здравословен проблем, нито е някаква аномалия.

Трябва ли да забелваме пениса на бебето и кога да започне това?

Тук мненията се разделят на две групи. Според една част от педиатрите, както у нас, така и по света, не трябва да се предприема нищо до третата година. Смята се, че за този период отлепването на кожата от главичката ще се случи по естествен начин, без да е необходима намесата от страна на родителя или лекаря.

Друга част от педиатрите са категорични, че забелването трябва да се извърши до края на първата година и препоръчват леко издърпване на кожичката по време на баня. Така постепенно тя се отпуска и след време напълно се отделя от перпуцума. Педиатъра би следвало да следи процеса при контролните прегледи и да ви дава напътствия.

Макар и рядко, съществуват крайни схващания на педиатри, които практикуват рязкото премахване на физиологичната фимоза, което може да бъде травмиращо и много болезнено за малкото дете.

1 2

Подобни статии

Top