Забраняват вноса на месо на летище Пловдив

В момента се провежда  превантивно пръскане на главните пътища и паркингите в областта

Внасянето на местни продукти от гражданите, които пристигат на летище Пловдив е забранено от днес. Специално поставена  информационна табела на аеропорта  цели разясняването на ограничителните мерки.  Решението е след заседание на областната епизоотична комисия. На него бяха набелязани мерките за предотвратяване на разпространението на болестите Чума по дребните  преживни животни и недопускането на проникването на болестта Африканска чума по свенете в България.

В момента се провежда  превантивно пръскане на главните пътища и паркингите в областта с дезинфекционния препарат „Виркон S“, а екипи от Областната дирекция по безопасност на храните провеждат разяснителна кампания на фермерите и частните стопани,

а полицейски патрули следят за нелегална търговия и транспортиране на животни.

Ловните дружинки в областта също са инструктирани и обучени за вземане на проби от дивите животни при отстрел.

От днес се разрешава провеждането на групов лов, който има за цел да намали популацията на диви свине, като превантивна мярка за недопускането на навлизането и разпространението на територията на  страната на болестта Африканска чума по свинете, от която вече има огнища в съседна Румъния. Вече са раздадени 1200 комплекта, с които да се вземат проби от дивите свине и да се дават за изследване от лабораториите. Основна предпазна мярка за защита от разпространението на болестта е започналото вече изграждане на защитна стена по сухопътната граница с Румъния.

До края на седмицата трябва да бъдат съставени общински епизоотични комисии,

на които да бъде проведена разяснителна кампания сред селските стопани. Те трябва да бъдат запознати с мерките за превенция  и контрол. Всеки фермер в страната трябва ще бъде запознат със епизоотичната обстановка и набелязаните мерки за недопускане на заразните болести.

1 2

Подобни статии

Top