Зачестява сексуалното насилие над деца в Пловдивско

Зачестява сексуалното насилие над деца в Пловдивско

Само за седмица 4 нови случая на сексуално насилие спрямо деца под тепетата

са поети от специалистите на фондация „Джендър Алтернативи“ в Пловдив. Два от случаите са на изнасилвания, а други два – на блудства, съобщи адвокат Милена Кадиева, изпълнителен директор на неправителствената организация. Според нея жертвите на сексуално насилие се увеличават. Затова фондацията ще създаде Център за жертви на сексуално насилие в Пловдив, който ще работи по проект „Иновативни решения за подпомагане на жертвите на сексуално насилие“.

Центърът ще се помещава в Дом „Левски“ в Пловдив.

Така той ще бъде в непосредствена близост с центъра за консултации на жертви на домашно насилие, с които работи „Джендър Алтернативи“. „Надяваме се така да постигнем комплексно обгрижване на нашите клиенти, тъй като често случаите на домашно насилие са комбинирани и със сексуално“, посочи адвокатката.

По проекта, който вече стартира и ще продължи 15 месеца (от октомври до декември 2018 г.), с жертвите ще работят юристи, психолози и социални работници, а ако се налага и медицински специалисти. Той е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, а поддръжката му по-късно ще бъде и с помощта на швейцарската фондация „Оук“, която подкрепя фондация „Джендър Алтернативи“.

Самият център ще заработи на практика от юли,

уточни адвокат Кадиева. Работното му време ще бъде в рамките на работния ден.

В рамките на проекта ще бъде проучен опитът на Ирландия в тази област. Освен център, който ще работи с жертви от всички възрасти, ще бъде създадена и Кризисна мрежа при сексуално насилие. 12 български обучители ще бъдат обучени в ирландския град Корк, а впоследствие те ще предадат наученото на представители на институции и организации, които работят по подобни случаи.

На среща днес между представители на фондацията, прокурори от Районната прокуратура в Пловдив, общинската дирекция „Социално подпомагане“, юристи и социални работници, бяха обсъдени възможностите, които дава подобен проект.

241 са делата за домашно насилие в Пловдив

Опитът на „Джендър Алтернативи“ показва, че от подобни центрове за консултации на жертви на трафик, домашно и сексуално насилие има сериозна нужда. Това се доказва и от статистиката. Само за миналата – 2016-а година, специалистите на фондацията са направили 558 консултации за домашно насилие в центъра в Пловдив, а заведените дела по Закона за домашно насилие в съда са 241. Броят им е най-големият в страната, посочиха от правозащитната организация.

Снимка: Topnovini.bg

Подобни статии

Top