Задарска жупаня гледа към Пловдив, възможностите за бизнес са много

Пловдив посреща делегация от град Задар, Хърватия

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева посрещна делегация от Задарска жупания, Република Хърватия начело с областния им управител Божидар Лонгин. Той пристига в Пловдив веднага след срещата си с президента на Република България Румен Радев. Визитата е резултат на постигната договореност между президента на България и президента на Република Хърватия Колинда Грабар – Китарович по време на официалното посещение на нашия държавен глава в Република Хърватия през месец юли 2019 г.

Днешната двустранна среща e път към задълбочаване на контактите и продължение на сътрудничеството чрез икономически и културен обмен, силни регионални партньорства, доверие и интензивен диалог между двете области.

Делегацията от град Задар изрази своите ясни намерения за търговско-икономическо партньорство, а именно: отваряне на пазара за директен транспорт на товари между летище „Пловдив“ и летището в Задар; преводзи по схемата РO-РO – връзка между морските пристанища: Варна – Бургас – Задар за превоз на контейнери; възможности за създаване на „базисно пристанище“ за круизни компании в пристанището на Задар; сътрудничество за развитие и обмен в областта на човешките ресурси; търговски обмен на опаковани продукти и козметика; търговски обмен в хранително-вкусовата промишленост (износ на вино, растителни масла и рибни продукти) и развитие на двустранното икономическо сътрудничество и в други области от общ интерес.

В работната среща, провела се в залата на Областна администрация, участие взе и кметът на Пловдив Здравко Димитров, посланичката на Хърватия – Н. Пр. Ясна Огняновац, представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Морска администрация“, Президентството и водещи фирми от различни браншове. Областният управител Дани Каназирева пък изрази своята искрена надежда, че тази среща много скоро ще има реални икономически изражения.

Подобни статии

Top