Задържаха четирима за изработка на скимиращи устройства

Специализираната прокуратура  им повдигна  обвинения

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима участници в престъпен сговор за изработване и използване на скимиращи устройства за събиране на информация от кредитни и дебитни карти и изготвяне на неистински платежни инструменти (пластики за незаконно теглене на средства от чужди банкови сметки).

Според събраните до момента доказателства участниците са действали от януари 2017 г. В селище, недалеч от Пловдив, те оборудвали свой „производствен цех“ с напълно затворен цикъл.

На 13 юли 2018 г., при операцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура по задържането им, на въпросния адрес са открити компютри с програми за обработка и съхранение на информация, изтеглена неправомерно от банкови карти, пластики, лайсни с
микрокамери и захранващи батерии за събиране на данни, слотове и клавиатури за банкомати, ПОС-терминали с батерии, платки с различни накрайници и множество други веществени доказателства.

В същото помещение са открити и голямо количество български и чужди документи

(паспорти, лични карти, талони за автомобили, бланки на визи и стикери). Открити са и заготовки за лични документи, без нанесени на тях имена и други данни, както и без поставени снимки.

По време на операцията са претърсени общо 8 адреса в Пловдивско, както и автомобили.  Назначени са множество експертизи, които да очертаят границите на престъпната дейност.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на четиримата са наложени парични гаранции, съответно от 150 000 лв., 100 000 лв., а на двама от участниците – по 70 000 лева.

Подобни статии

Top