Задържани са още двама съучастници на полицая от СДВР - DC news

Задържани са още двама съучастници на полицая от СДВР

Униформеният беше задържан вчера на магистрала „Тракия”

Две пилотни коли са придружавали буса с нелегални мигранти, шофиран от жандармерист. Това съобщи пред NOVA тази сутрин районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Шофьорите им са задържани.

Припомняме, че вчера полицай от специализираните сили в СДВР беше аресуавн заради каналджийство. 23-годишният мъж е хванат на автомагистрала „Тракия“ край Пловдив зад волана на микробус с 31 мигранти в него.

23-годишният Денислав Борисов, който е служител в сектор „Специализирани полицейски сили” към СДВР,  е спрян около 8.30 часа сутринта на 119-я километър на аутобана край Пловдив. Бил е облечен в полицейска униформа. Попитан от колегите си – полицаи какво превозва, той не е дал смислени обяснения, но се е легитимирал със служебна карта, вероятно, разчитайки, че по този начин ще отклони проверката.

Арестуваха двама каналджии на АМ „Тракия“ край Пловдив, единият е полицай

След като е задържан, Борисов е обяснил пред разследващите, че станал каналджия, защото има кредит. Задържаният е признал, че и друг път е участвал в трафик на чужденци. Борисов е задържан за 72 часа.

Спецполицаят, задържан с 31 афганци на магистралата край Пловдив, и друг път превозвал бежанци

„Вчера на полицая е повдигнато обвинение за това, че подпомага преминаването на чужденци. Той е признал вината си. Изразил е съжаление. Задържан е до 72 часа. Предстои внасяне на искане до съда за вземане на постоянна мярка задържане под стража”, заяви Чавдар Грошев.

Бабата на полицая, превозвал мигранти: Внукът ми винаги е бил кротък

Той обясни, че впоследствие са установени 2 пилотни коли, които са придружавали буса. „Единият автомобил се е движел преди буса, а другият – след него. Комуникирали са чрез приложение по телефоните с идеята, ако бъдат спрени от полицай или видят опасност, да сигнализират буса. Твърдят, че са имали един-единствен случай, при който са искали отново да превозват бежанци, но не се е стигнало до това“, каза Чавдар Грошев.

Днес ще бъдат разпитани лицата, които са управлявали тези автомобили. Двамата са от Перник – единият е барман, другият – готвач. Те са около 20-годишни, били приятели на полицая и пред разследващите са признали, че и друг път са превозвали бежанци, като и в тези случаи били наемани от полицая. В буса са намерени телефони, както на полицая, така и на пътниците.

„Ще изискаме справки да установим какви разговори са провеждани, от кого и по какъв начин. Другото интересно в случая е, че този бус има приспособление за превоз на хора. Тепърва ще установяваме дали е използван и друг път за превоз на мигранти“, каза още районният прокурор на Пловдив пред bTV.

Арестуваният за каналджийство на магистралата полицай е от СДВР

Мигрантите пък са обяснили, че са платили в Турция.

За момента разследващите не могат да установят каква точно сума са плащали мигрантите, нито колко точно е трябвало да получи българският полицай. На брифинг вчера бе съобщено, че са платили по 4000 турски лири на човек (около 400 лв.).

Седем часа преди да бъде спрян бусът, управляван от полицая, в същия район е задържан друг микробус с 25 мигранти от Афганистан. Шофьорът е на 35-години от Харманли. Обяснил, че преди два дни е бил нает от двама турски граждани, които му дали 4800 лв. Въпреки че разследващите не могат да докажат още връзка между двата случая, общото е, че и двата микробуса с мигранти тръгват от едно и също бургаско село и че крайна цел е една и съща – границата със Сърбия.

„По това дело може да се каже, че на 90% разследването е приключило. Той направи пълни самопризнания, разказа с кои лица как са се договаряли. Става въпрос за двама турски граждани, които са му платили 4800 лева, за да превози бежанците от бургаско село до района на град Сливница”, заяви Атанас Илиев, зам.-районен прокурор на Пловдив.

Прокуратурата ще поиска постоянна мярка задържане под стража за полицая.

Снимка: стопкадър bTV

Подобни статии

Top