Загуба на „пространствена ориентация“ е причина за катастрофата с МиГ-29 край Шабла

При нея загина подполковник Валентин Терзиев

Министърът на отбраната Георги Панайотов обяви резултатите от всички действия, предприети от Министерството на отбраната и неговите структури, за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев.

„Министерството на отбраната приключи всички дейности, които по закон трябва и може да извършим във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29. Не беше лесно, особено намирането на „черната” кутия и взимането на решенията какво да се прави с нея. Мисля, че взехме правилните решения”, каза Панайотов.

„През цялото време действахме в условия на тотална прозрачност. Във всеки един момент обществеността беше информирана какво, как и защо правим”, каза още Панайотов.

И добави: „Истината за нас е най-важна. Разследването на прокуратурата продължава”.

Стана ясно, че решението да сниши на височина под 2000 м. е взето от подполковник Терзиев. Именно 2000 м. е била минимално допустимата височина, разписана от командира на ВВС ген.-майор Димитър Петров. Терзиев е имал най-много летателни часове от пилотите в Трета авиобаза „Граф Игнатиево“, от 2015 г. досега е стрелял пет пъти с ракета, което е най-много.

Два часа преди полета друг пилот със същия самолет е изпълнил същата задача на Шабла. Терзиев е бил уведомен за учението през есента на 2020 г. и е подготвян достатъчно време, по оценка на ръководството на ВВС.

„Смятаме, че до последната секунда пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира и затова не е предприел действия за излизане от нея. Затова не смятаме, че при случилото се има пилотска грешка. Той е загубил пространствена ориентация и не е успял до последно да я възстанови”, заяви полк. Василев.

На въпрос дали ще бъде търсена отговорност за случилото се от ръководителя на учението, Георги Панайотов отговори: „Звеното във Военна полиция, което се оглавява от полк. Василев, по закон няма право да посочва виновник. Прокуратурата е органът, който разследва инцидента и търси престъплението. Аз като министър на отбраната мога да търся виновни, след като прокуратурата си свърши работата. Това става след назначаване на служебна проверка. Такава до момента не е назначена. Тя трябва да има с документи, с които да борави. Тези документи са предадени на прокуратурата”.

И добави: „Прокуратурата не е съгласна да започнем служебна проверка преди те да са си свършили работата”.

 

 

Подобни статии

Top