Законите, които кралица Елизабет II не спазва

Английската кралица, която се радва на безупречен имидж, а скандалите около нея по-скоро са изключение, има някои сериозни привилегии, за които всеки може да ú завиди.

Вижте 10 закона, които Елизабет II може и да не спазва

На Елизабет II не ú се налага да спазва ограниченията на скоростта

Никой не е виждал кралицата да лети с колата си по шосето, но чисто технически, тя има това право. Всички правила за ограничение на скоростта в цяла Великобритания могат да бъдат потъпкани от нея, но разбира се тя не се възползва от това си право.

Кралицата няма нужда от шофьорска книжка

Въпреки че всички свидетелства за правоуправление на МПС във Великобритания са издадени в името на Кралицата, тя няма нужда да притежава такова. Тя дори не трябва да издържи шофьорски изпит или да взима уроци по кормуване. При все това тя е много добър шофьор и по време на Втората световна война е карала линейка.

Няма нужда от международен паспорт

Когато кралицата отива на някоя от многобройните си обиколки, няма нужда да се тревожи, че няма паспорт. Във Великобритания всеки паспорт се издава от името на кралицата. Следователно самата тя няма нужда да носи. Така реално всяко международно пътуване е по-лесно за кралица Елизабет, отколкото за вас.

Тя не трябва да плаща данъци (но го прави)

Част от данъците във Великобритания отиват за живота на кралицата и по закон тя не е задължена да плаща такива. Но всъщност няма и смисъл.  От 1992 г. насам обаче кралицата е плащала доброволно данък върху приходите и капиталовите печалби.

Не е необходимо да дава информация, ако ú бъде поискана

В Обединеното Кралство съществува Закон за свобода на информацията, който позволява на пресата и обществото да задават каквито въпроси пожелаят. Но кралицата, херцогът на Единбург, техните деца и внуци са изключение. Така те са напълно свободни да не дават каквато и да било лична информация.

Тя има право да не дава информация

Във Великобритания, както в повечето страни, има свобода на информацията, която позволява на пресата и обществеността да задава всякакви въпроси. Но Кралското семейство използва властта си да блокира това да стига до тях. Просто те са свободни в избора си и могат да не дават никаква лична информация.

Тя не може да бъде съдена

Според закона е невъзможно кралицата да бъде съдена. Освен това тя има правото да не дава показания в съда и разбира се не може да бъде разследвана.

Може да влезе необезпокоявана в чужда собственост

При определени обстоятелства, например извънредно положение, кралицата има правото да влезе с взлом в нечия собственост. Звучи малко страшно, но изглежда, че може да ú се има доверие.

Единствено Елизабет II може да яде лебед

Това не означава, че кралицата всъщност яде лебеди, въпреки че кралското семейство има някои необичайни хранителни навици. Но ако тя иска, може да го направи и никой друг във Великобритания няма право да се присъедини към нея.

Тя може да притежава всички делфини

Поради странното правило, датиращо от 1300 г., управляващият монарх технически притежава всички есетрови, китове и делфини във водите около Великобритания. Кралицата притежава и всички лебеди в Темза.

Подобни статии

Top