Закопчаха известен иманяр, откриха в дома му куп ценни артефакти

Луд екшън се е разразил преди дни в хисарското село Красново.

В дома му е бил арестуват известният в региона иманяр Стоян С., съобщи БЛИЦ.

В къщата на 60-годишния баровец са открити и конфискувани 6 метолотърсача, с които се предполага, че Стоян и работниците му са обикаляи горите и планините в региона в търсене на богатства. Полицаите са намерили 200 ценни монети от римско и тракийско време, 40 пръстена, 100 накита. Всички тези антики са от различни епохи и струват много пари.

Шефът на полицията в Хисар Камен Радев потвърди за ареста в Красново. Стоян С. е бил арестуван за 24 часа. Откритите в дома му монети и ценности ще бъдат дадени да им се направи експертиза, за да се установи от какъв метал и от кои точно епохи са.

Запознати коментираха, че в региона на Хисар има иманярска мафия

и доста хора са вдигнали палати и са направили бизнес от копаене по могилите години наред. Не са един и два случаите, в които търсачите на лесно богатство са засипани от тонове пръст, докато дирят злато, но този който се е заразил с тръпката да е иманяр, не се спира пред нищо.

Има специален канал, по който намереното се изкарва в чужбина и се продава на колекционери и на хора, които препродават антиките за много повече пари, отколкото са броили.

В Хисар са били откривани и продавани по тайни канали в чужбина

изключително ценни римски монети и други артефакти, останали от времето, когато града се е ползвал от император Диоклециан за място, където елитът на Рим е релаксирал и е лекувал раните си.

Иманярската мафия в Хисарско е една от най-силните и дейни в страната. През годините има дузина заловени и осъдени търсачи на богатства, но след като излязат от затвора, те отново подхващат незаконната си дейност.

Снимка: novini.bg

Подобни статии

Top