Залата за младоженци „Лотос“ се превръща в джунгла за динозаври (СНИМКИ И ВИДЕО)

8-метров тиранозавър ще бъде разположен в купола

Пловдивската зала „Лотос“, в която дълги години пловдивчани свързваха съдбите си и създаваха семейства, стана обиталище на динозаври. 8-метров тиранозавър ще бъде разположен в купола на бившата обредна зала, станала част от Природонаучния музей под тепетата, съобщи директорът му Огнян Тодоров.

Помещението вече е подготвено да приеме новите експонати, сред които ще има още 11 динозавъра. Сред тях са представители на водни и летящи видове, които ще издават звуци и движения.

Помещението ще показва период от ранната креда, а от музея до него ще бъде направена топла връзка, разказа д-р Тодоров.

Сред атракциите в новата зала ще бъде динозавър, който обикаля овалното помещение, както и гнездо с яйца на динозаври. Бутафорна растителност и интерактивни монитори ще допълват интериора.

Предстои музеят да пусне поръчка за закупуването на експонатите. Ръководството очаква стойността им да възлиза на около 190 000 лева. Подобни експонати се произвеждали най-вече в Китай, така че вероятно те ще пристигнат по-бавно, смята Тодоров.

Новата зала ще отвори врати за посетители през пролетта на 2019 година, прогнозира директорът на музея. Той съобщи също, че ще бъде закупен и нов телескоп, с който ще бъде създадена мини обсерватория, допълваща планетариума. В нея ще може да се гледат звездите в реално време. Предстои също да бъдат подменени прожекторите в планетариума с лазерни.

1 2

Подобни статии

Top