Зам.-кмет: Укрепеният участък от свлачището към Асеновата крепост не е компрометиран (СНИМКИ) - DC news

Зам.-кмет: Укрепеният участък от свлачището към Асеновата крепост не е компрометиран (СНИМКИ)

Проблемът е в контактната зона между новия и стария асфалт

Деформациите в асфалтовата настилка по пътя към Асеновата крепост не са в укрепения участък от свлачището, а в контактната зона между стария и новия асфалт. Това съобщиха от община Асеновград по повод медийни публикации.

„Не е компрометиран укрепеният участък от свлачището. Деформацията на настилката е възникнала точно в контактната зона между стария и новия асфалт. В момента, в който се преовлажни участъкът, започват такива слягания. Оглед беше извършен, както от специалисти от проектантския екип, така и от независими експерти. И двете мнения сочат, че проблемът е преовлажняване на участъка. Отправени са предипасания около стената да се отрежат 25 метра и там да се направи едно дренажно съоръжение, което да отвежда водите, като в края да се изгради шахта“, обясни  зам.-кметът по строителството на Асеновград инж. Стоян Димитров.

Димитров уточни, че към настоящия момент ще бъдат изпълнени аварийни дейности, чрез които да не се допусне свличане на участъка встрани от укрепената зона. Той увери, че община Асеновград възнамерява да изпълни и двете мерки, които са предписани, т.е. да се уловят водите, които преминават оттам и да бъдат отведени директно в дерето така, че да не се овлажнява участъкът и да се спре слягането.

Стоян Димитров припомни, че в инвестиционната програма на Асеновград за 2021 г. са заложени около 30 000 лева за проектиране на проект за цялостно решение на гореспоменатия проблем.

„Тъй като районът е свлачищен, трябва да се намери кардинално решение, защото свлачища могат да възникнат при преовлажняване на почвата, било то преди или след укрепения участък. За целта ще търсим възможност за финансиране през държавни институции, които имат възможност да осигурят съответното финансиране“, допълни заместник-кметът.

Подобни статии

Top