Зам.-кметът на Асеновград сяда на подсъдимата скамейка

4 обвинения за Димчо Темелков като бивш полицейски шеф

Зам.-кметът на Асеновград Димчо Темелков ще бъде изправен пред съда за общо четири престъпления. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Окръжните магистрати са внесли срещу Темелков обвинителен акт с обвинения за 4 извършени от него престъпления, в качеството му на бивш началник на РУ-Асеновград. Пред съда ще бъдат изправени също криминалист от районното управление и шофьор от комуналната фирма „КМД“.

Припомняме, че Темелков,

който беше зрелищно арестуван по едно и също време с тогавашния началник на РУ-Първомай на 16 септември 2015 година. Тогава срещу него беше повдигнато обвинение за търговия с влияние. Два месеца по-рано пък, за добра служба, бившият полицейски шеф получи награда  лично от  вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Според прокуратурата сега той ще бъде изправен пред съда

за това, че е помогнал на петима крадци да избегнат наказателно преследване и след като те били задържани, разпоредил да ги освободят. Освен това вещите, откраднати от тях, не били иззети, обясняват от обвинението.

Нови четири обвинения срещу зам.-кмета на Асеновград

Темелков ще отговаря и за това, че на 29 август 2015 г., се съгласил да повлияе на разследващ полицай от Районното управление срещу почерпка. Бившият полицейски началник поискал да бъде освободен арестант, срещу който неговият подчинен водел разследване.

Сегашният кмет е обвинен също в това, че като началник на полицейското управление е превишил правата си и в 16 случая не е регистрирал съобщения за извършени престъпления по подадени заявления в управлението. Освен това той не е докладвал материалите по тези заявления в Районна прокуратура-Асеновград и част от тях е прекратил заради липса на достатъчно данни за извършено престъпление, а по други изобщо не образувал преписки. Според държавното обвинение той направил това, за да се подобрят показателите на Районното управление. Последиците от това са били повишаване на оценката му като ръководител на полицейската структура, кариерно израстване и получаване на поощрения и награди.

Освен всичко друго Димчо Темелков е предаден на съд и за това, че през периода от 24 януари 2015 г. до 3 юли 2015 г., в качеството си на длъжностно лице е отчел в официални документи по-малко от действителния брой сигнали за извършени престъпления. Тези неверни отчети са били представени пред ръководството на ОДМВР-Пловдив.

Заедно със сегашния зам.-кмет на Асеновград, пред съда застава

също 46-годишен шофьор на камион в „КМД“. Ангел Ч. източил 21 литра гориво от камиона, който управлявал. Той заедно с 49-годишния криминалист от РУ-Асеновград Иван Б., са прикрили кражбата на дизела. Криминалистът е с две повдигнати обвинения – за това, че не е извършил разследване за кражбата, а също и за това, че е помогнал тя да се прикрие и откраднатото гориво да не бъде върнато.

По делото са разпитани 128 свидетели, назначени експертизи, иззети веществени доказателства и др.

Ако съдът признае Темелков за виновен,

той може да получи от две до осем години решетки и да бъде лишен от право да заема отговорни длъжности. До 8 години може да лежи в затвора шофьорът за кражбата на откраднатото гориво, а обвиненият полицай-криминалист, може да отиде на топло за 1 до 6 години.

Снимка: Topnovini.bg

Подобни статии

Top