Зам.-кметът Стефан Стоянов: Справихме се изключително добре по време на извънредното положение

Община Пловдив е лидер в прилагането на дистанционно обучение

Община Пловдив е лидер в България в прилагането на дистанционно обучение и облачни технологии  с 35 465 активни профила на ученици и учители в платформите G-suite for education и Microsoft 356 и с 9000 активни виртуални класни стаи. 38 училища с имат повече от една виртуална класна стая за всяка паралелка. 94% от учениците над 5-ти клас с активни профили в системите и това е най-високият процент за страната.

Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов по време на отчета за свършеното през първата година на новия мандат в ресор „Образование и бизнес развитие“.

По време на извънредното положение и епидемичната обстановка заради COVID-19 стана ясно, че Община Пловдив се справи изключително добре, защото повече от три години ние работим за дигитализацията на образованието в града, подчерта той. Благодарение на тази предварителна работа в Пловдив има сертифицирани от Google над 170 учители като 60 от тях тази година, освен това са създадени и разпространени 84 електронни урока. 21 паралелки в девет училища вече работят по метода „1 към 1“ през новата учебна година.

Можем да се гордеем с тези резултати, защото те ни правят най-добри не просто в България, а в Европа – наред със Скандинавските страни, Великобритания и Португалия, който са най-напреднали в дигиталното образование, коментира още Стоянов. Сериозен напредък тази година има  и в програма Въвеждане на Монтесори педагогиката в училищата и детските градини в Пловдив – общо 1400 деца, 8 детски градини, 2 детски ясли и 4 училища и над 200 обучени педагози.

Дуалното образование е сред водещите приоритети на Община Пловдив, която е и центъра на най-развитата индустриална зона в страната и водещ фактор в индустриализацията на страната.

Имаме сформирани 33 дуални паралелки в 9 гимназии в Пловдив, като само пред  2020 са създадени нови 14. В програмата за обучение участват над 30 фирми, отчете Стефан Стоянов.

И още – провежда се последователна политика за подкрепа на общинското образование чрез Програмата за облагородяване на учебните заведения. За първа година от бюджета на Община Пловдив са отделени 400 000 лева за подобряване на спортните площадки и дворните пространства в общинските училища, а за детските градини – още 200 000 лева. Одобрени за финансиране са 13 училища и 28 детски градини с 42 площадки.

Подобни статии

Top