Зам.-министър открива празника на водата в Пловдив

Зам.-министър Живков ще открие общоградски празник по повод Световния ден на водата в Пловдив

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще открие общоградски празник по повод Световния ден на водата – 22 март, в Пловдив. Събитието ще се състои  от 11.00 часа, на пл. „Ст. Стамболов“ 1 (Голяма община Пловдив). Организатори са Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР), „Напоителни системи“ ЕАД – клон Пловдив, ВиК-Пловдив, Община Пловдив, РИОСВ и РД ПБЗН.

В инициативата се очаква да се включат над 500 ученици от пловдивските училища, за които ще има организирани места за експозиции на арт инсталации, макети, рисунки, информационни материали, както и възможност за провеждане на опити свързани с опазване на водите и водните екосистеми. На специално изградена сцена млади таланти, възпитаници на Обединен детски комплекс – Пловдив, ще поддържат празничното настроение с много песни и танци.

Гражданите и гостите на Пловдив ще могат да се запознаят с дейността на институциите, пряко свързани с управлението на водите и природозащитни организации.

22 март е официално обявен за Световен ден на водата от Общото събрание на ООН през 1992 г. Официално се отбелязва от 1993 г.

Заинтересовани групи организират многобройни официални и други събития в целия свят. Сред тези дейности тази година е и публикуването на доклад на ООН за развитие на водния сектор в света.

Тазгодишното издание на Деня на водата се обръща към проблемите на хората, които все още са лишени от достъп до вода, като вниманието се насочва към възможността устойчивото управление на водите да се превърне във водеща сила за промяна.

Чрез мотото на кампанията за 2019 г. – „Всеки е важен“, се акцентира върху това, че правото на достъп до вода е основно човешко право и никой не трябва да бъде лишен от свободен и лесен достъп до питейна вода без опасност от замърсяване.

Подобни статии

Top