Зам.-ректорът на УХТ доц. Христо Спасов: Предстои странна и трудна година за кандидат-студентите

– Тече ли в момента приемането на документи?

– Да. Трудно ми е да кажа брой на регистрираните до този момент, но това ще стане другата седмица. Ние се надяваме да бъдат повече хора. Знам, че ситуацията е такава, че всички са заливани от информация и човек понякога трудно пресява и чува тази, която би трябвало да представлява интерес за него. Но аз се надявам, че кандидат-студентите са отворени към информацията от университетите, които ги интересуват и достатъчно рано  са я намерили.

Нашето разбиране е, че този род предварителни изпити в една напрегната ситуация, им дава възможност сега да се явят, за да могат да получат оценки, с които биха получили добри позиции в кандидат-студентската кампания. Хем се надявам, хем се страхувам, че когато извънредното положение бъде отменено и  когато може би присъственост бъде разрешена в някаква динамика и степен, тогава хаосът и напрежението може да станат малко по-големи. И тогава може да се окаже, че всеки от кандидат-студентите иска да се яви на повече места, а не може. Странна и трудна година ще бъде, но пък тя отваря може би и повече възможности.

– Редовният изпит ще бъде ли изтеглен малко по-късно, в сравнение с първоначалната дата?

– Сигурно, защото дали ще се явят или не, дали ще имат оценка или не, това не променя ситуацията, че кандидат-студентите трябва да са дипломирани, за да могат да подадат документи за кандидатстване. Което значи, че това решение, респективно динамиката, с която ще се случи завършването на средношколците, при всички случаи ще се отрази и върху нашата кандидат-студентска кампания. Трудно ми е да преценя в момента, но мисля, че в края на юли, а може би дори и през август ще бъде редовният кандидат-студентски изпит. Министър Вълчев спомена някои дати за матура, но в същия момент не изключи възможността и за матура през септември. Сами виждате, че ситуацията е много особена и не бива да се избързва с някои решения.

– А има ли вариант за подаване на документи онлайн , а впоследствие да се донесат оригиналите или да се изпратят по куриер, например?

– Към този момент не сме решили, съществува такава възможност и при определена ситуация може би ще организираме подобно нещо. Ние имаме и бюра в отделни градове, което дава възможност там да стане приемането на документи и оттам те да бъдат изпратени вкупом. Но ще вземем решението, когато разберем, че нямаме други възможности. На този етап е достатъчно рано да мислим за това.

– За колко специалности кандидатстват бъдещите висшисти тази година?

– Мисля, че са около 26 или 28. Ние разкрихме още 2-3 специалности, които са синхронизирани с политиката, която в момента МОН налага. Това са интердисциплинарни, по-отворени  специалности, които ще ни позволят две неща: да привлечем кандидат-студенти, които при така създалата се ситуация, може би няма да могат да запишат в чужбина, а биха искали. Ако те започнат в такава по-широка специалност с обучение на английски, това може би ще им помогне да не загубят годината, да изкарат една година при нас и да търсят възможност да продължат след това навън, ако все пак не желаят да продължат при нас. Действаме в тази посока в момента, създаваме контакти и търсим подписване на договори с два-три чужди университета в Холандия и Франция, с оглед на това, дори да мислим за двойни дипломи.

От друга страна ще подобрим възможностите за обмен, за мобилност на студенти – наши възпитаници, да отидат в чужди университети и същевременно чужди студенти да дойдат при нас, с оглед на широкопрофилността, която е по-широко застъпена в западните университети.

– Кои са тези специалности?

Технология на храни и напитки е едната. Ние имахме такава при нас, на английски език, за бакалавърско ниво. Имахме още една франкофонска специалност – Технология на ферментационните продукти. Две-три години имахме нулев прием по нея, но тази година разчитаме отново да обявим прием, с тази разлика, че преди тя беше магистърска, а сега смятаме да я трансформираме в бакалавърска програма, с оглед на широкопрофилност и бъдещи магистратури, било при нас, било в чужбина. Остават ни и традиционните специалности, които в последните една-две години бяха леко трансформирани, с оглед оптимизация на организацията и набиране на достатъчен брой студенти и отново тази широкопрофилност. Т.е. ние търсим баланса от една страна – за разширяване на профила, но от друга страна – за запазване на спецификата и уникалността на нашето обучение, особено в областта на хранителните технологии, където считаме, че сме лидери в страната.

Снимка: rosewine-expo.com
1 2

Подобни статии

Top