Замериха със сурово яйце класна стая на изпита по математика в Пловдив

Яйцето паднало на един от чиновете, няма пострадали при инцидента

Абсурдна ситуация се е разиграла днес по време на националното външно оценяване в едно от пловдивските училища, съобщи началникът на РУО Иванка Киркова пред Радио Пловдив.

По време на изпита, непознато лице от улицата, е хвърлило яйце през прозореца в изпитна зала, която се намира на втория етаж.

„Едно сурово яйце е тупнало на чина в една изпитна зала, хвърлено е отвън. Няма пострадали деца, яйцето пада върху чина. Естествено е, че е предизвикало някакъв смут, но децата са се успокоили и са продължили да работят“, разказа Киркова, която умишлено спести името на училището.

По информация на директора, на видеозаписите от камерите извън училището, не се вижда авторът на нелепата шега.

5574 седмокласници решаваха задачите от Вариант 1 на националното външно оценяване по математика в Пловдивска област. 278 не са се явили на изпита, сред тях  и един карантиниран ученик. Изпитите в 7клас са важни за прием в гимназиите и те по-традиция събират най-голям интерес от родители и преподаватели.

На изпита по математика седмокласниците разполагаха с 60 минути за първата част и с 90 минути за втората. Максималният брой точки, който могат да получат, е 100.

Според децата изпитът е преминал успешно, като най-много ги е затруднил вторият модул. Точно те са затруднили дори и учениците от математическите паралелки, според които преподаденият в училище материал е недостатъчен.

За първи път в системата на българското образование се провежда НВО и в 10 клас.

4312 ученици в областта държаха изпита, 576 от заявилите участие не са се явили.  По предварителни данни 20 ученици са били под карантина, на изпита са се явили 14 от тях. Те решаваха 17 задачи и разполага с 90 минути. Задачата, с повишена трудност сред десетокласниците е била задача номер 16, или „задачата с търговеца“.

Няма анулирани работи и в 7, и в 10 клас, съобщиха от Регионалното управление по образование.

Отговорите на матурата вече са качени на сайта на МОН, а резултатите трябва да станат ясни до 28 юни.

Снимка: МОН

Подобни статии

Top