Занаятчии от цялата страна показват майсторлъка си в двора на Етнографския (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Занаятчии от цялата страна показват майсторлъка си в двора на Етнографския (СНИМКИ/ВИДЕО)

След двугодишно прекъсване стартира 14-та Седмица на занаятите в музея

Майстори от цялата страна отново се събраха днес в Етнографския музей в Пловдив, където бе открита традиционната 14-та Седмица на занаятите. Тя ще продължи до неделя, а по през шестте дни пловдивчани и гостите на града под тепетата ще имат възможност да се докоснат до креативността и майсторството на занаятчиите, а също ида си закупят уникални ръчно направени произведения.

Седмицата на занаятите бе тържествено открита днес от зам.-кмета по култура Пламен Панов, майстора-ножар Кирил Коликов – доайен на пловдивския еснаф и директора на музея доц. д-р Ангел Янков.

„След двугодишно прекъсване поради пандемията се радваме, че дворът на музея отново е събрал майсторите на старите занаяти. Надяваме се отново „да възкресим“ това отдавна отминало време и да усетим духа на старата пловдивска чаршия“, каза при откриването доц. Янков.

„Майсторите дават много и продължават да дават не само за Пловдив, но и за България. Етнографският музей е бил винаги люлка на занаятите“, посочи при откриването майстор Кирил Коликов.

„Това събитие, както и Панаирът на занаятите, който организираме с РЗК, са една инвестиция в бъдещето напред, защото те не са само място, което ще се хареса на туристите и ще създадат усещане за настроение. По този начин ангажираме майсторите да предадат на младите занаята. Затова Пловдив е толкова специален, защото ние тук имаме Улица на занаятите, два панаира на занаятите, Седмица на занаятите, най-голямата и добре развита Занаятчийска камара в България. Това е една инвестиция в бъдещите поколения“, заяви при откриването зам.-кметът Пламен Панов.

1 2

Подобни статии

Top