Западът замрази активите на Руската банка. Какво следва от това? - DC news

Западът замрази активите на Руската банка. Какво следва от това?

Шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви това тази нощ

Шефът на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви тази нощ, че Европейският съюз е решил да „парализира“ активите на Руската централна банка. „Това ще замрази транзакциите на руската банка и ще я лиши от възможността да реализира активите си“, заяви тя.

По-рано агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници съобщи, че възможността за въвеждане на санкции срещу Руската централна банка се разглеждат от САЩ – от там заплашват да замразят външните активи на банката в долари. САЩ все още не са обявили за такова решение, но според шефката на ЕК решението на Евросъюза е координирано със САЩ, Великобритания и Канада.

Припомняме, че международните експерти, запитани от RosBiznesConsulting (РБК), предупредиха, че такова развитие на нещата е възможно. Шефът на комитета по международни отношения на Щатския сенат Боб Менендес тази седмица призова администрацията на президента Джо Байдън да наложи санкции на Руската централна банка. В Twitter бившият координатор на санкциите в Държавния департамент на САЩ Даниел Фрид написа, че санкциите срещу Руската банка е „най-високото стъпало на стълбицата на финансовите санкции“.

Ето какво означават тези санкции според РБК:

Имало ли е досега прецеденти?

Ако санкциите срещу Централната банка на Русия бъдат наложени, това ще стане първата голяма държавна банка, която се е сблъскала с такъв сценарий, отбелязва главният икономист на Института за международни финанси (IIF) Елина Рибакова. Подобни санкции обаче вече са налагани спрямо по-малко значими държавни банки, като например срещу Иранската държавна банка, припомня тя.

Според Брайън О’Тул, бивш съветник на отдела за санкции в Министерствона финансите на САЩ OFAC, Държавната банка на Иран е с наложени санкции от САЩ вече две десетилетия и фигурира в списъка SDN. Някога принадлежащите на Иранската банка 1,9 млрд. долара в американската Citibank са замразени. Освен това за по-сериозни транзакции с Иранската банка гражданите и юридическите лица са заплашени от допълнителни санкции от САЩ.

През  2019 година САЩ вкараха в списъка SDN Венецуелската банка, а през 2020 година — тази на Сирия. През август 2021 година САЩ замрази активите на Афганистанската държавна банка на стойност няколко милиарда долара, които се съхраняват в Америка, след преврата на талибаните.

Колко активи могат да бъдат блокирани?

Според данни от 18 февруари международните резерви на Руската банка са на стойност 643 млрд долара, съобщават от банката. Те са в различни валути и злато. На 1 февруари 311 млрд долара резерви са били прехвърлени в ценни книжа на чуждестранни емитенти (емисионна банка б.р.), а 152 млрд долара в налични валути и депозити в банки зад градница.

Още 132 млрд долара се съхраняват в злато на територията на Русия (почти 74 млн трой унции, от порядъка на 30 млрд долара — в резервите на Международния валутен фонд (МВФ) и специални права за тираж (SDR, разчетна единица на МВФ, известна също като „мярка“ или „стандарт“ на относителна стойност и отложено плащане). Тази част от резервите на практика са защитени от блокиране.

Валутната и географска структура на активите си Руската банка за последен път съобщи през януари тази година, на база на състоянието й от средата на 2021 година. Това разпределение се съобщава веднъж на шест месеца заради това тя може и да е различна, отчитайки рязко нарасналите рискове от санкции през последните месеци и седмици. По данни ог 30 юни в доларови активи е 16,4% от резерва на Руската банка или 96 млрд долара. Но на практика може и да е по-малко, отчитайки това, че в последно време Руската банка би могла да изтегли част от доларовия резерв. Освен това 38 млрд долара са в британски паунди.

На 25 февруари, след въвеждане на американските санкции срещу най-големите руски държавни банки „Сбербанк“ и ВТБ Руската централна банка заяви, че има достатъчно средства в чуждестранна валута за подкрепа на санкционираните банки. В края на 2018 година регулаторът съобщи, че е натрупал 31 млрд долара валутна наличност (тоав биха могли да бъдат не само долари, но и евро), но след това престана да публикува тези данни, които минаха в категорията „чуждестранна валута и депозити“. Доларовата наличност не могат да бъдат блокирани.

В кои страни и в какви активи са резервите на Руската банка?

Не е известно в какви точно активи са вложени доларите на Руската банка към последната отчетна дата. Но в долари се съхраняват повече (16,4%) резерви, отколкото са под юрисдикцията на САЩ (само 6,6%, или 38,6 млрд долара). Разликата може да се обясни по два начина: първо Руската банка може да вложи  пари в доларови облигации. Второ, Руската банка може да държи част от съкровищните си облигации на САЩ (Treasuries) в депозитарии в други страни — например в Белгия или Люксембург. Официално Русия в края на 2021 година имаше Treasuries на стойност едва 3,9 млрд долара, става ясно от данните на финансовото министерство на САЩ.

Ако Русия е превела част от съкровищните облигации на САЩ в Европа, американските санкции ще могат да ги засегнат, твърди О’Тул. Освен това те може да бъдат блокирани и от ЕС, който вече замрази активите на Руската банка, без да чака САЩ.

По данни на Централната банка на Русия към 1 февруари в нея има 94,7 млрд долари по сметки и депозити в други централни банки, на счетах и депозитах в других центробанках, Банката за международно развитие и МВФ. Част от тези средства се съхраняват в националните държавни банки на някои страни от Еврозоната, твърди ресурсът Central Banking, позовавайки се на Европейската централна банка. Част от тези резерви – от няколко милиарда до няколко десетки милиарда евро, Руската банка може да държи в Бундесбанк, написа в Twitter бившият икономист на МВФ Крис Марш. Сега тези активи също може да бъдат блокирани.

Малко повече от 13% от златните активи на Руската банка (равняващи се на 77 млрд долара) в средата на миналата година бяха вложени в активи на Китай (китайски юани).

Как ще се промини политиката на Руската банка при блокиране на резервите?

При замразяване на част от резервите на Руската банка, ще има по-малко ресурси за провеждане на валутни интервенции за поддръжка на руската рубла. На 24 февруари Централната банка започна такива интервенции (продажба на валута от резерва) за първи път от 2014 година насам, когато отново имаше руски военни действия в Украйна. Преди началото на продажбите на валута курсът на долара към рублата на борсовите пазари достигаше до 90 рубли, а след това започна да се стабилизира към 83 рубли за долар.

Руската банка още не е съобщила колко валута е изхарчила в първия ден на войната в Украйна. Натискът над рублата може да бъде по-силен в условията на потенциална блокада на част от резервите.

Рейтинговата агенция Moody’s отбелязва, че валутните резерви на Руската банка, в размер на 469 млрд долара в края на януари (без да се смята златото) повече от три пъти надхвърлят целия обем на предстоящите плащания по външния дълг на Русия за 2022 година и почти се равняват на целия външен дълг на страната. Но ако и САЩ, и ЕС блокират активите на централната руска банка, то тя мож еда се лиши от почти половината (285 млрд долара) от своите резерви, изхождайки от данните към средата на миналата година.

Международните резерви на Руската банка се използват също за погасяване на външни задължения на Министерство на финансите. През април и юли тази година правителството трябва да погаси външните облигационни емисии на 1,2 млрд долара, сочат данните на банката. А това са неособено големи суми. Но рейтинговите агенции вече предупредиха, че има риск заради санкциите на Русия да й бъде трудно да обслужва външния си държавен дълг.

С други думи, в случай, че Руската банка бъде вкарана в списъка SDN на САЩ, правителството няма да може или няма да поиска да плаща на чуждите инвеститори. Именно в такъв случай при емитиране на еврооблигации след 2016 година Русия добави особено условие: ако по причини, независещи от държавата, бъдат невъзможни плащания в долари или едно, плащанията на инвеститорите могат да бъдат в британска или швейцарскак валута, а ако и в тези валути не е възможно, то това ще става в рубли. Но значителен дял на търгуваните еврооблигации на Русия не включват това условие.

Източник и снимка: РБК
Превод: DCNEWS
Top