Запалянкото, ранил полицайка на мача Левски-ЦСКА, се предал сам

Хулиганът се разкаял пред полицията

Хулиганът, задържан за това, че е хвърлил самоделната бомбичка, ранила полицайката Гергана Зашева и още един униформен по време на футболния мач между ЦСКА и Левски на 18 април, се е предал сам в полицията. Това съобщиха на пресконференция днес градският прокурор на София Емилия Русинова, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов и зам.-директорът на столичната полиция старши комисар Антон Златанов.

Бомба уцели полицайка, над 20 арестувани на Вечното дерби (СНИМКИ И ВИДЕО)

Извършителят е на 24 години,

няма регистрации и не е осъждан. В момента той е задържан с прокурорска мярка за 72 часа, утре материалите по делото ще бъдат внесени в съда и ще се поиска постоянна мярка за задържане под стража, посочи градският прокурор Емилия Русинова.

По думите ѝ по случая са извършени множество процесуално-следствени действия, разпитани са 64 свидетели, основно футболни запалянковци, както и близки и роднини на задържания, пред които той е признал за деянието. Иззети са видеоматериали, за които са назначени видеотехнически експертизи. Иззети са и дрехите на задържания, с които е бил по време на инцидента.

Правят втора операция на ранената полицайка

Според директора на СДВР старши комисар Ивайло Иванов още в петък на обяд е установена самоличността на заподозрения. Първоначално той се е опитал да се укрие, въпреки това е осъществен контакт с него и вчера се е явил с адвокат в полицията.

„Първите му думи към нас бяха, че съжалява за стореното. Той често ходи на мачове, близък е до твърдото ядро на агитката на „Левски“, не е регистриран с криминални деяния. Твърди, че друг му е дал бомбичката и той е я е хвърлил по пистата“, каза Иванов.

Футболният фен може да отнесе от 5 до 15 години затвор

Градският прокурор на София поясни, че предвиденото от закона наказание е от 5 до 15 години. Обвинението срещу запалянкото е за причинена тежка телесна повреда на повече от един служител на МВР по хулигански подбуди.

Ивайло Иванов  обяви, че още за мача, който ще се проведе идната сряда на Националния стадион „Васил Левски“, ще има нови видеокамери и оптична мрежа. Това е първият резултат след проведената работна среща на МВР, Министерството на младежта и спорта, Българския футболен съюз и народни представители, която се проведе в петък.  По думите му сега се започва от Националния стадион, а впоследствие ще се повишава сигурността на всички останали терени у нас.

Снимка: МВР

Подобни статии

Top