Заплашиха Ива Митева с убийство

Заплахата е изпратена снощи към 21 часа.

Председателят на „Има Такъв народ“ Тошко Йорданов съобщи пред журналисти, че в Министерството на правосъдието е постъпил сигнал, свързан със заплаха за убийство, насочен към председателя на Народното събрание –  Ива Митева. От правосъдното министерство потвърдиха информацията.

Заплахата е изпратена снощи към 21 часа. Пргнозира се, е тя е отправена заради промените за НСО.

„Разбрахме, че в 11:40 часа, ако не се лъжа, е постъпил сигнал за заплаха за убийство към г-жа Ива Митева.  Интересно е съвпадението, че в момента, в който тя обяви от трибуната, че законът за НСО минава на първо четене, веднага някой се е активирал, за да изпрати имейл със заплаха за убийство към г-жа Митева, което е изключително гнусна политическа демонстрация“, каза Йорданов.

Адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ каза, че “Е-mail-ът е изпратен до Министерството на правосъдието, а ГДБОП вече работи по темата“.

Заплахата е била формулирана точно в едно изречение – „Утре ще убия Ива Митева“.

Анонимен пише, че има пистолет и ще я убие, но е така написано и така илюстрирано, че е смешно“, коментира адвокат Хаджигенов.

Той определи сигнала като „жалък“ и „опит за натиск“.

Самата Ива Митева коментира пред медиите, че не се страхува за себе си, а за най-близките – семейството и децата.

„По-скоро може би ме е страх за близките ми, за детето ми“, заяви тя.

За сериозността на сигнала, Митева каза, че: „Ние може да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може пък да стане сериозен. Това значи, че ние, депутатите, не можем да работим оттук нататък, всеки сигнал ще спъва работата ни и ще пресича всеки процес на промяна“.

Относно охраната от НСО, тя коментира, че много лица са охранявани заради подобен тип анонимни заплахи. „Такива сигнали бяха представени и на комисията и въз основа на тях е сложена охрана на много лица в държавата, затова искаме тази промяна и не приемам упреците че съм популист и дребнава. Искаме да преразгледаме лицата, основанията, мотивите, решенията да бъдат мотивирани и да се налага охрана, когато е наложително и трябва да се направи, защото това е огромен разход за държавата“, каза председателят на парламента“.

Самата Митева, като председател на Парламента, има право на охрана от НСО по закон. Тя посочи, че и до момента е с достатъчно засилена охрана.

„Мисля, че сега съм с достатъчно засилена охрана. Надявам се службите да проверят сигнала и да могат да кажат наистина ли има заплаха или не, но доста сериозно ми го казаха“, коментира тя.

Ива Митева допълни още, че началникът на НСО я е информирал, че сигналът е в прокуратурата и се проверява.

Главният прокурор Иван Гешев обаче коментира пред журналисти, че: „В прокуратурата не е постъпил сигнал за заплаха за убийство към Ива Митева. Нека разследващите органи да си свършат работата. До момента в прокуратурата не е постъпил такъв сигнал от МВР“.

Припомняме, че парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене и двата проекта за промени в Закона за НСО. В проекта на ИТН се предвижда специализиран транспорт да нямат членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС и главният прокурор, но да им бъде осигурена охрана, ако са застрашени.

Също така за бивши членове на Министерски съвет, народните представители, председател на НС, премиер и президент да няма охрана и транспорт от НСО, освен ако няма заплаха срещу тях. Според председателя на парламента Ива Митева, която е вносител на законопроекта, трябва да се отмени доживотният специализиран транспорт от НСО за бившите президенти.

Предлага се още отнемане на специализирания транспорт за администрацията на президента. Друго предложение е членовете на семействата на премиера, президента и председателя на НС да не се ползват от охрана на НСО.

Източник: DarikNews

Подобни статии

Top