Заплашват експерти от фондация „Джендър алтернативи“ с газови камери

Хакнали официалния сайт на фондацията

Експертите на пловдивска фондация, която се бори срещу домашното насилие, са получавали анонимни заплахи по телефона покрай истерията, свързана с обсъждането на Истанбулската конвенция. Това разказа експертът от фондация „Джендър алтернативи“ Рада Еленкова. По думите й тролове са отправяли нацистки призиви срещу работата на неправителствената организация и дори твърдели, че специалистите й ще попаднат в газови камери. Хакнат бил и официалният сайт на фондацията.

„За щастие след като премина истерията, нещата поутихнаха“, обясни Еленкова. Тя оповести резултатите от приключилия проект на „Джендър алтернативи“ „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие в малки и отдалечени населени места“.

От средата на май досега Рада Еленкова и колегите й от фондацията са провели 12 срещи с близо 300 ученици в училищата в четири малки населени места. Това са селата Крумово, Брани поле, Цалапица и Брестовица.

Децата знаят за домашното насилие, но вкъщи не се говори за това. В повечето случаи те възприемат думата ревност като синоним на любов, поясни Еленкова.

По думите й в рамките на устойчивите програми за лица, пострадали от домашно насилие за шест месеца на проведени 50 психосоциални и 52 юридически консултации. Юристите и социалните работници на фондацията са работили със шестима извършители на насилие, но повечето от тях идвали на консултация, тъй като са били насочвани от съда.

Подобни статии

Top