Заплатата на Кирил Велчев в „Пловдив 2019“ – близо 2000 лв., отстраняването на Куюмджиева не мина

Хомофобски скандали на извънредната сесия за „Пловдив 2019“

Малко под 2000 лв. е заплатата на изпълнителния директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев. Това стана ясно на извънредната сесия за дейността на фондацията днес в Общинския съвет под тепетата. След 30-минутната почивка Велчев уточни, че чисто получава 1560 лв., обаче отказа да съобщи размера на възнаграждението на артистичната директорка Светлана Куюмджиева.

Скандал в ОбС за „Пловдив 2019“, поискаха оставката на Управителния съвет (ВИДЕО)

Той обеща на вносителя на предложението за извънредно заседание – Стефан Послийски от ВМРО-БНД, да покаже на всеки желаещ от съветниците първичните договори на служителите във фондацията, когато те пожелаят. И обяви, че в момента не са сключвани договори с никакви консултанти, които да работят във фондацията.

„Ще се опитаме да го направим в края на лятото, за да излезем със сериозен аналитичен доклад пред Европейската комисия за Европейската столица на културата“, посочи Кирил Велчев. Той припомни, че процесът за ЕСК е отнел седем години на Пловдив, като в началото гражданите се надявали да станем евростолица, впоследствие било подаването на апликационната форма и накрая сме били одобрени.

На въпроса на Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ колко души работят в отдел „Маркетинг“ на „Пловдив 2019“, Велчев не отговори. Изпълнителният директор не отговори конкретно и на питането на Парасков за хамалските услуги, извършвани за фондацията. По думите му това били малки и единични договори, които били в перото за външни услуги. А пред съветниците заяви:

„Във фондация „Пловдив 2019″ се спазват едни доста строги правила по отношение на разходване на средствата, финансиране, вземане на решения и т.н. Защото това са публични средства, на данъкоплатците на Пловдив. Затова мисля, че се стремим и за момента успяваме, да ги харчим абсолютно законосъобразно. Всяка календарна година се извършват проверки от различни инстанции“, обясни Велчев.

Той отговори детайлно и на въпроса на Парасков колко печатници използват за рекламните материали. Оказа са, че са две – едната отпечатвала винили, билбордове и т.н., а другата се занимавали с листовки банери и др. печатни артикули. Велчев поясни също, че програмата, която се отпечатва всеки месец, излиза в 50-хиляден тираж и струва по 39 ст. без ДДС парчето.

Така и не се разбра обаче, откъде идват сумите за заплати на основния екип на фондацията, записани в отчета за разходите през първите два месеца на годината. Според тях брутната изплатена сума за януари и февруари за заплати възлиза на 839 хил. лв., а без осигуровките и другите отчисления – близо 725 500 лв. По данни на Велчев, съобщени на предишна сесия, в „Пловдив 2019“ работят 54 души на трудов договор.

1 2

Подобни статии

Top