Заплатата на Кирил Велчев в „Пловдив 2019“ – близо 2000 лв., отстраняването на Куюмджиева не мина

Съветниците гласуваха против отстраняването на арт директорката Светлана Куюмджиева.

С 16 гласа „за“, 8 – „против“ и 14 – „въздържали“, предложението за отстраняването й не се прие. Въпреки това в залата дебатът се нажежи, когато стана дума за изявлението на Куюмджиева пред британския вестник „Гардиън“, озаглавено „Хомофобски скандал удари Пловдив, Европейската столица на културата“. 

„Кой насажда хомофобия, кой говори с езика на омразата към нас, кой, когато питаме нещо, започва, че ние имаме политически искания, упражняваме цензура и т.н. Ние се стараем да бъде конкретни, не сме се държали неуважително. Ние подкрепяме и ще продължим да подкрепяме всяко стойностно нещо от програмата на ЕСК, но няма да търпим да се изказва човек, все едно че е арт директор на частния фонд. Има много такива по света – да иде там. Когато говорим за публични средства, ще се дават отчети, ще се съобразява с Общинския съвет и ще спазва реда. Призовавам всички съветници да гласуваме оставката й“, категоричен беше Стефан Послийски.

Реформаторът Божидар Здравков беше още по критичен: „Трябва да обясня на липсващата г-жа Куюмджиева, че тя е длъжна всеки път, независимо от нивото на аудитория да намери разбираем език, за да ни обясни това, което върши. Артистичната небрежност, която си мисли, че може да упражнява: „Ами аз съм обидена и няма да отида“, не върши работа. Видимо от толкова години е във фондацията, но не разбра, че има задължения, които пряко произлизат от трудовия й договор. Затова ще подкрепя отстраняването й ако е възможно поради неспазване на условията на договора“.

Според Десислава Йорданова от БСП, явно на Куюмджиева не й е важно да присъства на заседанието, което разглежда освобождаването й. Тя потвърди, че няма как местният парламент юридически да я освободи, но може да оторизира Управителния съвет, да го направи. „Ние нямаме нищо против Велчев и Куюмджиева, имаме против това, че тя не е тук. А щом не е дошла, и не е тук с лицето си да се защити, значи има нещо. И самият факт, че не се дават разбивки, говори за това“, допълни Йорданова.

Според Дани Каназирева от Съюз за Пловдив кметът Иван Тотев, който е и председател на Управителния съвет на фондацията, се е скрил зад Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева, като не се е върнал от откриването на ремонтирания подлез на ул. „Гладстон“. По думите й всички съветници отляво на нея нищо не правели, без Тотев да им е казал. „Цялата отговорност е на председателя на Управителния съвет. И той трябваше да защити своя екип и да поеме тази отговорност. Той напусна залата точно на тази точка и по този начин се скри и зад Велчев, и зад тази жена. Което категорично не е достойно“, подчерта Каназирева.

Внасят ново предложение за освобождаването на Управителния съвет на „Пловдив 2019“

Лидерът на групата на Патриотите Слави Георгиев пък заяви, че още тази седмица ще бъде внесено официално предложение за освобождаването на Управителния съвет на фондацият.

„Мисля, че това е битка, която трябваше да се състои днес, но не стана. Това не значи, че не се нуждаем от промени, те ще бъдат търсени. Не бях убеден, дали за Куюмджиева трябваше на тази сесия да търсим освобождаването й, но след интервюто й в „Гардиън“, смятам, че тя трябва да си отиде веднага. Едно е да се караме тук на градско ниво, друго е да се изнасят навън проблемите. И когато служител на ЕСК и фондацията си позволява да излиза пред чужда медия и, за да защити скъпоценното си работно място, си позволява да плюе по Пловдив, като е пределно наясно, че не й искаме оставката само заради един проект, а заради недобросъвестната й работа във фондацията, морално тази жена няма право да стои в тази фондация. И ако има достойнство, тя ще си тръгне сама. Защото тя лепна най-срамното петно на фондацията. Едно е какво си говорим тук, друго е, като отидеш пред чужда медия да плюеш по Пловдив само за да спасиш работното си място. И говорим за морала на тази дама!“, заключи Георгиев. Към мнението му се присъедини и Пепа Деведжиева от Реформаторския блок.

Накрая на трибуната излезе Камен Шишманов и направи паралел между проекта на фондация GLAS и историята за унищожаването на древногръцкия град Тива от Филип Македонски. Той отново припомни, че проектът на GLAS е за изложба с фотоси от гей прайдовете, които НПО-то е организирало на Балканите и добави, че на снимките няма да има ограничения за това, децата до каква възраст не могат да ги гледат, както е по филмите.

В крайна сметка искането за оставката на Светлана Куюмджиева не бе прието, а последната, четвърта точка на сесията, за отчетите на фондацията а първото тримесечие на тази година, остана за редовната сесия в четвъртък.

1 2

Подобни статии

Top