Заплатите в текстилния бранш скочили с 15% (СНИМКИ)

Почти всички шивашки предприятия у нас работят на ишлеме.

Това съобщи Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Браншовата организация за текстил и облекло при откриването на първото по рода си изложение Текстейлър Експо в Пловдивския панаир днес. По думите му българските компании произвеждат качествена продукция и ненапразно всички световни марки шият моделите си именно в България.

Според Беловодски бъдещето на шивашките компании у нас е в налагането на собствени качествени марки. Това обаче било трудно постижимо, тъй като трудностите при регистрацията на една марка били много и били по силите на малка част от всички 5000 фирми в този бранш.

Според зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов заплатите в текстилния бранш са нараснали с около 15 на сто през последната година. Въпреки това намирането на работна ръка е изключително трудно и се чувства недостиг на специалисти. По думите му делът на българските текстилни компании в износа на продукция на външните пазари е около 8% и възлиза на около 2 млрд. и 100 млн. за миналата година. Това е двойно повече в сравнение с продукцията, изнесена на чуждите пазари от оръжейния бизнес, стана ясно днес.

80% от производството на фирмите в сектора е за износ, а близо 90 на сто от него отива за европейските пазари.

Около 107 000 души са заетите в текстилния бранш, а производителността на труда в сектора се е увеличила с 10 на сто в последните 10 години.

1 2 3

Подобни статии

Top