Започна изографисването на най-новия храм в Асеновград

Проектът предвижда храмът да бъде изцяло изрисуван с образите на български светци, разпространявали словото и поддържали духа на народа

Започна работата по изографисването на най-новия храм в Асеновград „ Св. Св. Кирил и Методий”.  Проектите за стенописи на малката църква в центъра на града са дело на известния асеновградски художник Тихомир Панайотов.

Вече изцяло е готов куполът, който се намира на 8 метра височина. Той е просторен и изобразява Иисус Христос,  излизащ  от облаците и благославящ.  Венец напомня слънчевата благодат, а около тази картина са разположени ликовете на 8 пророка, четиримата евангелисти и най-приближените апостоли на Христос.

Проектът предвижда храмът да бъде изцяло изрисуван с образите на български светци, разпространявали словото и поддържали духа на народа.  Част от изображенията ще са на Цар Борис I, Свети  Петър, Климент и Наум Охридски. Миряните в храма ще посрещат лицата на патроните -светите братя Кирил и Методий.

„ Светиите с най-голям принос за разпространението на писмеността ще бъдат представени в цял ръст, а образите им ще са разположени около храмовите прозорци”, разказа авторът на иконите Тихомир Панайотов. Орнаментални украси и сцени от живота на Солунските братя ще има по целия таван на храма.

„ Цялата фигурална композиция ще изразява живота и делото на Кирил и Методий и всички светии, които са били свързани с двамата братя”, сподели талантливият живописец.

Вече е почти готов и иконостасът, дело на майстори от родопското село Момчиловци. На него ще има разположени шест икони с  22-каратов обков.

Стенописите са финансирани изцяло от дарения. Екипът ще работи най-много още месец, след което работата по изрисуването на църквата ще продължи напролет.

Това е четвъртият храм , стенописите в който са дело на художника Тихомир Панайотов. Освен в селата Леново и Дълбок извор, близо две години художникът работи и по изрисуването на параклис „Света София, Вяра, Надежда и Любов” в двора на църквата „Свети  Никола” в Асеновград.

Подобни статии

Top