Започна модернизацията на Пречиствателна станция на Пловдив (СНИМКИ)

Проектът засяга над половин милион души

С официална церемония днес беше даден стартът на реконструкцията на Пречиствателната станция на Пловдив. Проектът е част от Водния цикъл, който се реализира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Той е от изключителна важност за подобряване качеството на пречистване на водата в Пловдив, защото ще намали навлизането на вредни вещества и елементи.

Първата копка беше направена от кмета на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кмета по строителство Пламен Райчев, управителя на „ВиК“ ЕООД – Пловдив Спартак Николов, ръководителя на Пречиствателната станция Николай Михалков, представителя на изпълнителя на проекта – ДЗЗД „ПСОВ Пловдив 2018“  Милен Недев.

„Днес е хубав ден за Пловдив и за част от селищата от община „Родопи“. Проектът е единствен по рода си в България. След реконструкцията пречиствателната станция, не само ще пречиства отпадъчните води, но и ще  произвежда биогаз и електричество. Надявам, че след две години отново да се съберем тук и да отчетем успешното изпълнение“. – Това заяви по време на официалната церемония кметът Здравко Димитров. Той припомни, че това е поредната голяма инвестиция в Пловдив на стойност 70 млн. лв.

Модернизацията на съоръжението е ключово не само за Пловдив и неговите жители, но и за региона, тъй като в него се преработват отпадъчните води и на Брани поле, Белащица, Първенец, Марково и Брестник. В обхвата на проекта попадат общо над половин милион души.

„Днес е хубав ден за екологията. Преди 10 г. започна инициативата за реконструкцията, а това е вторият, но успешен старт на този проект. В него ще се имплементират последните технологични новости в областта на пречистването. След завършването в Пречиствателна станция ще има соларен парк, ще се използва за термична обработка на утайките, ще има когенерация и производство на електричество. Така ще се минимизират производствените разходи, което пряко ще рефлектира върху ценообразуването“. – Това обясни управителят на „ВиК“ ЕООД – Пловдив Спартак Николов.

Най-тежката част на Водния проект – подмяната на ВиК мрежата в кварталите в район „Северен“ – вече е на приключване, съобщи зам.-кметът по строителство Пламен Райчев след церемонията пред журналисти. Дейностите по подмяната на ВиК мрежата в карето, заключено между ул. „Победа“, бул. „България“, ул. „Васил Левски“ и бул. „Марица – север“, са изпълнени на 98%, а възстановяването на настилките е към своя край. Съвсем скоро улиците ще са с напълно възстановени настилки.

1 2

Подобни статии

Top