Започна националният ученически конкурс по актьорско майсторство (ГАЛЕРИЯ)

Домакин за шести път е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, която чество 45-години от създаването си

Зам.-кметът по култура на Пловдив Пламен Панов от директорът на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства Николай Томов дадоха старт на престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, организиран от пловдивското училище за шести път. В него участват  талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации.

Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 години до завършване на конкурса, се борят за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. Надпреварата продължава и утре – 4 септември, а оценяването се извършва от жури, съставено от утвърдени творци в областта на театъра.

Заради строгото спазване на противоепидемични мерки по повод COVID-19, тази година в залата не се допуска публика.

Тази година Национална гимназия за сценични и екранни изкуства чества своята 45-годишнина.

Историята: 

Гимназията в открита през есента на 1975 година, като СХУ за Сценични кадри в града на художниците и на първия в историята на България професионален театър – гр. Пловдив. Историята на гимназията е белязана с високи постижения и като учебна институция – много от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства, и като творчески постижения в реализирането на проекти в професионални творчески институти – театър, опера и кино. Една от причините за това са адаптивните промени в процеса на обучение – общообразователно и професионално, свързани с развитието на образователния и творчески процес. Вследствие на което гимназията все повече се утвърждава като съвременна и модерна учебна институция. През 2005 година  училището заслужено получава името Национална гимназия за сценични и екранни изкуства. Този акт, не е просто технически, новото име по-точно определя същността на образователното съдържание, насочено към работа в театъра, киното, телевизията и други сфери на визуалните изкуства.

Подобни статии

Top