Започна спасяването на последните 5 момчета в Тайланд

Всички изглеждат здрави, надеждите са да бъдат извадени живи

Операцията по спасяването на последните пет момчета в пещерата Tham Luang е в ход, съобщава пловдивският журналист Панчо Благоев.

Това съобщи преди малко ръководителят на мисията Наронгсак Осотанакорн ексгубернатор на Чанг Рай. Спасителните екипи са влезли в пещерата малко сред 10 часа тази сутрин /6 ч. в България/ и ако всички премине по план до вечерта всички деца трябва да бъдат изведени.

Според г-н Осотанакорн днешната акция би трябвало да протече по-бързо, тъй като екипите вече имат достатъчно опит и логистика, която им позволява да се движат по-бързо от предишните два дни в която от пещерата бяха извадени 8 момчета.

Според шефът на екипите здравословното състояние на децата в болницата е добро, но те все още се държат под карантина, поради опасения от инфекции. Все още момчетата не са се виждали със семействата си, единствено първите четирима са осъществили визуален контакт през стъклото на отделението, в което са настанени.

„Няма опасения за дългосрочни ефекти“, каза по-рано тази сутрин Джедсада Чокдамрушук, постоянен секретар по общественото здраве на пресконференция в болницата Chiangrai Prachanukroh. „Всички изглеждат здрави“.

Джесада каза, че две от момчетата са имали възможни белодробни инфекции. Всички ядат лесно смилаема храна. Едно момче е било с много ниска телесна температура и неравномерно сърцебиене, но сега състоянието му е стабилно.
Той каза, че всички момчета имат висок брой бели кръвни клетки, а лабораторните резултати ще бъдат готови в рамките на два дни.

Ако те показват, че момчетата нямат сериозни заболявания, техните семейства ще могат да посетят.

Подобни статии

Top