Започна тестването на персонала от социалните заведения в Пловдив и областта

Изследването ще обхване общо 650 служители от 52 социални институции

Започна тестването за COVID-19 на персонала във всички домове за стари хора, за възрастни с увреждания и в центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи на територията на област Пловдив. Това съобщи току-що областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. Изследването се извършва от РЗИ с PCR-тестове и ще обхване общо 650 служители от 52 социални институции, разположени в 11 общини, като най-големият брой от домовете и центровете – 33, се намират на територията на Община Пловдив.

За мен е много важно хората от най-уязвимите групи в обществото да бъдат предпазени. Важно е да предотвратим риска от заразяване с опасната болест, както и от създаването на огнища на вируса на територията на областта. Създадена е много добра организация, като тестването трябва да приключи до 15 май 2020г„, заяви Дани Каназирева.

По думите й работата на лабораториите е организирана така , че да не се пречи на взимането и обработването на проби на другите пациенти. Областният управител обясни, че при наличието на положителна проба за COVID-19 ще се предприемат незабавни противоепидемични действия за ограничаване на разпространението на вируса в съответната социална институция.

На следващ етап се обмисля да се пристъпи и към изследване на лицата, настанени в домовете.

Подобни статии

Top