Започнаха финалните разкопки на Небет тепе в Пловдив

Проучва се югозападната част  на обекта

Археолози в Пловдив започнаха последния етап от разкопките на върха на Небет тепе, където пластовете история отвеждат до дълбока древност. Проучва се югозападната част на обекта. Той е част от големия проект „По крепостните стени на Филипопол“, който включва и Източната порта, но там работата вече е на ниво реставрация, съобщи БТА.

В края на миналата година община Пловдив спечели финансиране за проекта. Предвижда се повече от 8 милиона лева да бъдат вложени за социализацията на тези археологически паметници, като над 6 милиона е безвъзмездното финансиране от Оперативната програма „Региони в растеж“.

Според Пламен Панов, зам.-кмет по култура, археология и туризъм, съхранението на Небет тепе е отговорност към бъдещите поколения, защото това е „актът за раждане на Пловдив“.

„Да се разхождаш между скалите на върха, да стъпваш по останките от градежите и да разглеждаш отвисоко сърцето на древния град е наистина уникално усещане„, сподели ръководителят на разкопките в югозападната част на обекта София Христева.

„Този сезон трябва да допроучим площ от около 80 кв. м., като се надяваме да доразкрием една късноантична сграда, която беше регистрирана при проучванията през 2017 г. Надяваме се да успеем да покрием цялата й площ и разбира се, да слезем в дълбочина под нея и разкрием останалите римски сгради, които за сега подсказват, че ще са доста интересни, тъй като само от една малка част, които сме хванали от тях, знаем че стените са били покрити с мрамори. Много се надяваме да успеем да разкрием поне част от тази сграда и да приключим с проучванията, за да може да се премине към проекта за реставрация и консервация“, обясни Христева.

В най-ранния период на тепето е имало път, който е минавал край крепостната стена на Филипопол

По думите й, в най-ранния перод – от средата на I век, има данни, че тук е имало път, който е минавал непосредствено покрай крепостната стена на Филипопол, изградена след 45-а година след Христа. Впоследствие тази улица е престанала да функционира и върху нея са били построени по-късни жилищни сгради. В другата част на обекта, която е почти напълно проучена, има запазена архитектура от V век преди Христа до османския период, така нарчената цитадела. След това има крепостни стени, кули, частично запазена е римска улица и едно жилище от V-VI век, поясни археологът.

„В началото на проучването сме и все още нямаме находки“, каза Камен Станев, който е от Кирило-Методиевския научен център към БАН и също отдавна проучва обекта.

„Засега почистваме най-горните платове, които са със съвременни насипи, но се надяваме с навлизане в дълбочина да излязат“, допълни той.

Небет тепе означава „стражеви хълм“

По думите му в сравнение със Сахат тепе, Бунарджика и Джендем тепе, тук животът е продължавал през цялото време, тъй като другите тепета са били извън града. Самото име Небет тепе означава „стражеви хълм“, тъй като тук е била цитаделата на средновековния Филипопол.

„Едната стена е разкрита през 60-те години на миналия век, която огражда високата част от север, а през 2012 г. малко по-надолу се откри втора крепостна стена, напречна, която загражда въха. По времето на Филип Македонски, когато завладява града и създава Филипопол, тук на Небет тепе той прави крепост. За разлика от другите хълмове в Стария град – Тексим и Джамбаз тепе, може да се каже, че тук е най-важната точка на укрепения град, защото оттук има много добра гледка към равнината, почти на 360 градуса. Вижда се Средна гора, Стара планина, Родопите, Чирпанските възвишения, на изток до връх Драгойна, т.е. може би има над 50 километра отлична видимост“, поясни Камен Станев.

Това от стратегическа гледна точка е много важно, тъй като се вижда потенциалния нападетел, а също така има визуална връзка с околните крепости.

„Това е едно от най-атрактивните места, откъдето може да се види града от птичи поглед“, каза още ръководителят на разкопките София Христева. Предвижда се в бъдеще да бъдат направени пътеки, по които ще могат хората да минават, а не да се качват по стените и зидовете и да рушат ранната архитектура, както е сега. Ще има изградени специални места – панорамни площадки, които да разкриват същата гледка.

Избран е изпълнител за реализиране на проекта „По крепостните стени на Филипопол“

Вече има избран изпълнител за реализиране на проекта „По крепостните стени на Филипопол“, който включва три обекта: „Археологически комплекс „Небет тепе“, „Античен комплекс „Източна порта на „Филипопол“ и „Реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „Небет тепе“. Предвижда се реставрация, консервация и прецизно интегриране на античните паметници в съвременната среда. Крепостните стени на Небет тепе и колонадите на Източната порта ще бъдат възстановени само дотам, докъдето са запазени през вековете.

По време на обществените обсъждания на проекта е надделяло становището археологията на Небет тепе да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи, без никаква бутафория. Ще има също xyдoжecтвeнo ocвeтлeниe, мecтa зa oтдиx и туристически център.

Срокът за строителството е 540 дни, т.е. двете туристически атракции ще бъдат изцяло завършени след повече от две години.

Подобни статии

Top