Започнаха пледоариите по „ислямското дело“ в Пловдивския апелативен съд

Адвокати поискаха отлагане, за да се подготвят за пренията, съдът не уважи искането им

В Пловдивския апелативен съд днес следобед започнаха пледоариите по имамското дело. Това стана въпреки искането на няколко от адвокатите делото да бъде отложено, за да се подготвят за пледиране.

„Материалите по делото са много, то наброява 800 страници, а мотивите за присъдата също са доста обемни“, посочи в искането си адвокат Елвира Панкова, която защитава Ахмед Муса. Съдия Веселин Ганев обаче опонира на защитничката, че тя и колегите й, които защитават 14-те подсъдими, са имали възможност да се подготвят, тъй като мотивите на Пазарджишкия окръжен съд са излезли още през лятото, а делото е постъпило в Апелативния съд през август и досега бе отлагано два пъти по различни причини.

1000 лв. глоба за топ адвокат, станал причина за отлагане на „ислямското дело“

„Господа съдии, подкрепям колежката и смятам, че предвид пандемичната обстановка и заради особеното работно време на съдебните канцеларии, колегите адвокати от Пазарджик трудно биха могли да се подготвят. Освен това считам, че трябва да се уважи и правото на лична защита на подсъдимите. Това са хора, които трудно четат на български език и се налага адвокатите им да им разясняват мотивите на предходната инстанция“, посочи адвокат Елдъров, защитник на Йосиф Минчев.

Независимо от това обаче съдебният състав, председателстван от Христо Крачолов, даде ход на пренията днес. Съдът не уважи и исканията на защитата и подсъдимите за нови експертизи по делото, включително и за историческата експертиза, направена от Агоп Гарабедян, който, според искането, бил предубеден заради арменския си произход. Не бе уважено и настояването на защитата на Муса за разпити на още свидетели.

По-рано Ахмед Муса беше доведен с белезници в залата.

В съда присъстваха и всички други 13 обвиняеми, сред които студентката от ПУ „Паисий Хилендарски“ Александрина Ангелова.

Делото в Апелативния съд е образувано по протест на прокуратурата, която настоява за завишаване на наказанията на всички подсъдими, с изключение на Ахмед Муса Ахмед и по жалбите на подсъдимите срещу наложените им присъди. Днес обаче представителят на апелативна прокуратура Андрея Атанасов заяви в пледоарията си, че наложените от Пазарджишкия окръжен съд наказания са адекватни и настоя те да бъдат потвърдени.

Припомняме, че Пазарджишкият окръжен съд е признал Ахмед Муса за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез Интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата “Вероотстъпване“ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Муса е признат за виновен и в това, че при условията на продължено престъпление, в периода 11.2013 г. – 25.11.2014 г. в Пазарджик, в джамията „Абу Бекир“ и посредством профил в Интернет сайт е пропагандирал война. Той е осъден на 8 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 9 500 лева.

Съпроцесниците му са осъдени както следва:

Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак са получили по 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от по 7 000 лв. всеки.

Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александрина Ангелова, Елдър Камбуров Райко Карталов, Ненко Щерев и още един техен съучастник са с наложени по 2 години и 6 месеца затвор и глоба от 6000 лв. за всеки от тях.

Ангел Иванов и Веселин Стефанов са получили осъдителни присъди в размер на по 2 години лишаване от свобода.

Припомняме, че всички те бяха задържани в края на ноември 2014 година за проповядване на антидемократична идеология и разпространение на идеите терористичната организация „Ислямска държава“.

Очаква се делото да бъде обявено за решаване в законовия двумесечен срок.

Подобни статии

Top